Статті

Як перевірити якість меду при покупці та в домашніх умовах

Найчастіше недобросовісні продавці пропонують незрілий, грітий або розведений мед.

Незрілий мед

У незрілому меді міститься багато вологи. Таким він виходить тому, що його відкачують із вуликів наперед, до дозрівання. Всі корисні речовини в ньому залишаються, але вже через один-два місяці зберігання він починає пінитися, бродити і закисати. Він не має характерної структури, у нього немає неповторного смаку, в ароматі немає приємних відтінків запаху воску. Недозрілий мед дуже плинний, його не слід купувати.

Грітий мед

Щоб надати меду, що зацукрився, рідкої консистенції, в осінньо-зимовий період його підігрівають. При нагріванні меду вище 60 градусів у ньому руйнується багато ферментів, і він втрачає свої лікувальні якості.

Розведений мед

У мед можуть додати цукор або крохмаль, щоб він став густішим і його було більше.

Як перевірити якість при покупці?

За запахом. Перша ознака натуральності меду – це запах. Якщо мед не пахне – натуральність можна ставити під сумнів.

За бульбашками. Визначити незрілий мед, крім очевидної текучої консистенції, можна за появою при помішуванні бульбашок від бродіння. Також товар, що забродив, видає кислуватий запах і присмак спирту.

За вагою. Вважають, що вага одного літра меду мусить становити не менше 1,4 кг. Якщо у продукті забагато води, то його вага відповідно зменшиться.

За допомогою паперу. На аркуші паперу крапля натурального меду мусить залишитися пружною. Незрілий через підвищену вологу розтечеться по поверхні, утворюючи мокрий слід.

Тест із хлібом. Перевірити продукт на надлишок води можна за допомогою хліба. Шматок хліба опустити у невелику посудину з медом приблизно на 10 хвилин. У якісному меді хліб затвердіє. У підробленому – розм’якне, вбираючи надлишок води.

Виявляємо грітий мед. Відрізнити грітий мед можна за характерними склоподібними нитками. Якщо його зачерпнути, він залишить по собі нескінченний шлейф склоподібних ниток, зняти які буває досить складно.

І ПАМ’ЯТАЙТЕ ГОЛОВНЕ – вже починаючи з жовтня, рідким і прозорим можуть залишатися лише чистий каштановий і чистий акацієвий (травневий) мед. Решта сортів меду до цього часу вже мають зацукруватися.

Новое на сайте

  • Новини

Погода на вихідні 6-7 грудня

Якою буде погода в Україні в суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.

05/12/2025 23:42
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 6 грудня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

05/12/2025 23:12
  • Новини

П’ять найврожайніших сортів томатів: що посадити у 2026 році

Чимало городників уже зараз думають, які сорти томатів обрати на наступний сезон. Якщо посадити ці…

05/12/2025 22:36
  • Статті

Наскільки паперові стаканчики безпечні для здоров’я?

Річ у тому, що папір - це, звичайно, органічний матеріал, а ось внутрішнє покриття склянок…

05/12/2025 22:05
  • Новини

Без яєць і масла: найсмачніший пісний шоколадний торт

Цей пісний шоколадний торт доводить, що смачний десерт можливий і без вершкового масла та яєць.

05/12/2025 21:22
  • Новини

Заміна паспортів на нові: кому та коли це потрібно зробити

Коли потрібно міняти ID-картку та паспорт-книжечку і як правильно оформити новий документ?

05/12/2025 20:25