Статті

Як перевірити якість меду при покупці та в домашніх умовах

Найчастіше недобросовісні продавці пропонують незрілий, грітий або розведений мед.

Незрілий мед

У незрілому меді міститься багато вологи. Таким він виходить тому, що його відкачують із вуликів наперед, до дозрівання. Всі корисні речовини в ньому залишаються, але вже через один-два місяці зберігання він починає пінитися, бродити і закисати. Він не має характерної структури, у нього немає неповторного смаку, в ароматі немає приємних відтінків запаху воску. Недозрілий мед дуже плинний, його не слід купувати.

Грітий мед

Щоб надати меду, що зацукрився, рідкої консистенції, в осінньо-зимовий період його підігрівають. При нагріванні меду вище 60 градусів у ньому руйнується багато ферментів, і він втрачає свої лікувальні якості.

Розведений мед

У мед можуть додати цукор або крохмаль, щоб він став густішим і його було більше.

Як перевірити якість при покупці?

За запахом. Перша ознака натуральності меду – це запах. Якщо мед не пахне – натуральність можна ставити під сумнів.

За бульбашками. Визначити незрілий мед, крім очевидної текучої консистенції, можна за появою при помішуванні бульбашок від бродіння. Також товар, що забродив, видає кислуватий запах і присмак спирту.

За вагою. Вважають, що вага одного літра меду мусить становити не менше 1,4 кг. Якщо у продукті забагато води, то його вага відповідно зменшиться.

За допомогою паперу. На аркуші паперу крапля натурального меду мусить залишитися пружною. Незрілий через підвищену вологу розтечеться по поверхні, утворюючи мокрий слід.

Тест із хлібом. Перевірити продукт на надлишок води можна за допомогою хліба. Шматок хліба опустити у невелику посудину з медом приблизно на 10 хвилин. У якісному меді хліб затвердіє. У підробленому – розм’якне, вбираючи надлишок води.

Виявляємо грітий мед. Відрізнити грітий мед можна за характерними склоподібними нитками. Якщо його зачерпнути, він залишить по собі нескінченний шлейф склоподібних ниток, зняти які буває досить складно.

І ПАМ’ЯТАЙТЕ ГОЛОВНЕ – вже починаючи з жовтня, рідким і прозорим можуть залишатися лише чистий каштановий і чистий акацієвий (травневий) мед. Решта сортів меду до цього часу вже мають зацукруватися.

Новое на сайте

  • Новини

Коли можуть скасувати статус УБД: три основні причини

Позбавлення статусу УБД означає втрату соціальних гарантій і пільг. Хто і за яких умов може…

16/10/2025 14:45
  • Новини

Найкращі пенсії у світі: в яких країнах найефективніші пенсійні системи

Нове дослідження Mercer CFA показало, які країни мають найкращі пенсійні системи у світі.

16/10/2025 14:24
  • Новини

Цей хліб не можна їсти в жодному разі: три найнебезпечніші види

Хліб вважають основою раціону, проте не кожен. Експерти розповіли, який хліб не варто купувати.

16/10/2025 13:41
  • Новини

Колір полум’я на газовій плиті став помаранчевим: чи варто хвилюватися

Полум’я газової плити іноді змінює колір із блакитного на помаранчеве. Фахівці “Нафтогазу” пояснили, чи безпечно…

16/10/2025 13:10
  • Новини

Українці отримають по 6500 гривень “зимової допомоги” від уряду — кого внесуть до списків

Уряд запускає проєкт “Тепла зима”. Сотні тисяч громадян отримають гроші на опалювальний сезон 2025/26.

16/10/2025 12:50
  • Статті

Робота в Бродах: можливості для ветеранів та пенсіонерів

Броди — спокійне і працелюбне місто Львівщини, де все більше роботодавців відкривають двері для людей…

16/10/2025 12:48