Статті

Як перевірити якість меду при покупці та в домашніх умовах

Найчастіше недобросовісні продавці пропонують незрілий, грітий або розведений мед.

Незрілий мед

У незрілому меді міститься багато вологи. Таким він виходить тому, що його відкачують із вуликів наперед, до дозрівання. Всі корисні речовини в ньому залишаються, але вже через один-два місяці зберігання він починає пінитися, бродити і закисати. Він не має характерної структури, у нього немає неповторного смаку, в ароматі немає приємних відтінків запаху воску. Недозрілий мед дуже плинний, його не слід купувати.

Грітий мед

Щоб надати меду, що зацукрився, рідкої консистенції, в осінньо-зимовий період його підігрівають. При нагріванні меду вище 60 градусів у ньому руйнується багато ферментів, і він втрачає свої лікувальні якості.

Розведений мед

У мед можуть додати цукор або крохмаль, щоб він став густішим і його було більше.

Як перевірити якість при покупці?

За запахом. Перша ознака натуральності меду – це запах. Якщо мед не пахне – натуральність можна ставити під сумнів.

За бульбашками. Визначити незрілий мед, крім очевидної текучої консистенції, можна за появою при помішуванні бульбашок від бродіння. Також товар, що забродив, видає кислуватий запах і присмак спирту.

За вагою. Вважають, що вага одного літра меду мусить становити не менше 1,4 кг. Якщо у продукті забагато води, то його вага відповідно зменшиться.

За допомогою паперу. На аркуші паперу крапля натурального меду мусить залишитися пружною. Незрілий через підвищену вологу розтечеться по поверхні, утворюючи мокрий слід.

Тест із хлібом. Перевірити продукт на надлишок води можна за допомогою хліба. Шматок хліба опустити у невелику посудину з медом приблизно на 10 хвилин. У якісному меді хліб затвердіє. У підробленому – розм’якне, вбираючи надлишок води.

Виявляємо грітий мед. Відрізнити грітий мед можна за характерними склоподібними нитками. Якщо його зачерпнути, він залишить по собі нескінченний шлейф склоподібних ниток, зняти які буває досить складно.

І ПАМ’ЯТАЙТЕ ГОЛОВНЕ – вже починаючи з жовтня, рідким і прозорим можуть залишатися лише чистий каштановий і чистий акацієвий (травневий) мед. Решта сортів меду до цього часу вже мають зацукруватися.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 20 травня

20 травня у більшості областей, окрім північних, знову буде дощ. У вівторок буде ще волого,…

19/05/2025 22:42
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 20 травня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

19/05/2025 22:19
  • Статті

Найкраща добавка до м’яса, салатів та закусок: а ви вмієте її готувати?

Мариновані овочі - чудова добавка до будь-яких закусок.

19/05/2025 21:55
  • Новини

Шахраї розсилають фальшиві квитанції за комуналку

 У різних регіонах почали з'являтись підроблені платіжки за комунальні послуги.

19/05/2025 21:16
  • Статті

Що робити, якщо пригоріла каша: поради досвідчених кухарів

Трохи відволіклися – і з кухні долинає запах пригорілої страви. І яєчня, і м'ясо, і…

19/05/2025 20:29
  • Статті

Як зберегти голос у поважному віці: поради лікаря-фоніатра і реальні історії

Хвороби, операції, стреси, перевтома – все це позначається на силі й тембрі голосу, може навіть…

19/05/2025 19:38