Статті

Чому не варто вживати смажену їжу?

Дієтологи постійно попереджають: смажені страви шкідливі для здоров’я, проте багато хто з нас не може відмовити собі в задоволенні з’їсти відбивну з гарніром зі смаженої картоплі.

Як пояснює дієтолог Світлана Фус, процес смаження, незалежно від того, на олії або тваринному жирі ви готуєте їжу, збільшує калорійність страви.

Крім того, порушується баланс білків, жирів і вуглеводів. І хоча жири в їжі обов’язково повинні бути присутніми, у смажених стравах їх є дуже багато.

Також дієтолог попереджає, що при смаженні утворюються канцерогенні речовини, тобто ті, які викликають онкологічні захворювання. Вони з’являються в їжі в той момент, коли олія починає кипіти і з’являється димок. Таке масло краще відразу вилити зі сковороди, тому що воно стає небезпечним для здоров’я.

Щоб жаріння було менш шкідливим, по-перше, потрібно стежити за тим, щоб масло не диміло, а по-друге, по можливості викладати смажену їжу на паперові рушники, щоб зменшити її жирність.

Новое на сайте

  • Новини

Тарифи на комуналку підвищили: скільки деведеться платити

Вартість окремих житлово-комунальних послуг зросла. Про які цифри йдеться.

17/11/2025 11:44
  • Новини

В одному з регіонів пенсіонерам роздадуть по 10 тисяч гривень: як отримати гроші

Частина пенсіонерів можуть отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 10 тисяч гривень. Що потрібно для…

17/11/2025 10:41
  • Статті

Біль у спині та слабкість у ногах: коли ці симптоми вказують на небезпечну хворобу

Біль у спині, слабкість у ногах та дискомфорт під час ходьби дуже часто зустрічаються у…

17/11/2025 10:05
  • Новини

Не встигнете до 31 грудня — пенсію заморозять: усе про ідентифікацію в Пенсійному фонді (відео)

До завершення строку ідентифікації пенсіонерів лишається півтора місяця — хто не встигне до 31 грудня,…

17/11/2025 08:32
  • Новини

Чи може дружина оцифрувати трудову книжку за чоловіка: роз’яснення юристки

В Україні триває поступовий перехід від паперових трудових книжок до електронного формату. Усі записи про…

17/11/2025 07:35
  • Новини

Гарбуз виходить ніжним, карамельним і неймовірно корисним: найпростіший рецепт

Гарбуз – королева осіннього меню, з нього можна приготувати найрізноманітніші страви. Сьогодні пропонуємо не просто…

17/11/2025 06:31