Відповідає терапевт, гастроентеролог Вадим Шипулін:
– Неалкогольна жирова хвороба печінки – бич нашого часу, хвороба цивілізації. Вона здебільшого поширена у багатих країнах, де люди харчуються надмірно добре і, відповідно, неправильно. Хвороба більше загрожує тим, хто страждає на цукровий діабет другого типу, ожирінням.
Єдиним проявом захворювання може бути тривала слабість. Однак слід бити на сполох, якщо на тлі слабкості людина пожовкла, втратила вагу – це ознаки того, що печінка втрачає свій життєвий резерв.
Цей орган є своєрідною центральною біохімічною лабораторією організму, що знезаражує токсичні речовини. Вони виробляються постійно, хоч би яку ідеальну їжу їла людина.
Дуже шкодить печінці безконтрольне вживання біологічно активних добавок (БАДів). За останній рік довелося лікувати більше десяти пацієнтів із тяжкими ураженнями печінки. Один із них, який приймав одночасно п’ять БАДів (здоровий чоловік 50-ти років), ніяк не міг звикнути до думки, що ці добавки (може, не кожна окремо, а в сукупності) призвели до важкого гепатиту.
За матеріалами fakty.ua
Нагадаємо, ми розповідали, як «пахне» хвороба: 5 запахів тіла, які не варто ігнорувати заради здоров’я.
Буряк — незамінний інгредієнт традиційної української кухні та важлива культура для кожного городу. Щоб отримати…
Середина грудня принесе важливі зміни. Астрологічні події цього тижня зададуть напрямок не лише на кінець…
Борги за комунальні послуги лякають багатьох українців, особливо під час війни. Тому важливо знати, що…
В Україні зафіксували черговий випадок надвисокої спецпенсії, яка у рази перевищує середні зарплати та виплати…
Загальне зростання цін в Україні сповільнилося, однак комунальні платіжки все ж ростуть. Найвідчутніше українці це…
Сало, яке завжди вважалося символом української кухні, для багатьох стало недоступним. Напередодні свят споживачі стикнулися…