Відповідає терапевт, гастроентеролог Вадим Шипулін:
– Неалкогольна жирова хвороба печінки – бич нашого часу, хвороба цивілізації. Вона здебільшого поширена у багатих країнах, де люди харчуються надмірно добре і, відповідно, неправильно. Хвороба більше загрожує тим, хто страждає на цукровий діабет другого типу, ожирінням.
Єдиним проявом захворювання може бути тривала слабість. Однак слід бити на сполох, якщо на тлі слабкості людина пожовкла, втратила вагу – це ознаки того, що печінка втрачає свій життєвий резерв.
Цей орган є своєрідною центральною біохімічною лабораторією організму, що знезаражує токсичні речовини. Вони виробляються постійно, хоч би яку ідеальну їжу їла людина.
Дуже шкодить печінці безконтрольне вживання біологічно активних добавок (БАДів). За останній рік довелося лікувати більше десяти пацієнтів із тяжкими ураженнями печінки. Один із них, який приймав одночасно п’ять БАДів (здоровий чоловік 50-ти років), ніяк не міг звикнути до думки, що ці добавки (може, не кожна окремо, а в сукупності) призвели до важкого гепатиту.
За матеріалами fakty.ua
Нагадаємо, ми розповідали, як «пахне» хвороба: 5 запахів тіла, які не варто ігнорувати заради здоров’я.
Багато звичних нам кімнатних рослин здатні не тільки насичувати повітря киснем, але й активно очищати…
На новорічні свята без яскравого та апетитного салату — ніяк! Пропонуємо вам простий, смачний та…
У засобах масової інформації почали зявлятися новини про те, що мешканці сіл можуть залишитися без…
Мікрохвильова піч давно стала незамінною на кухні: вона швидко розігріває їжу та економить час. Проте…
Чи входить військова служба в Україні до страхового стажу, чи зараховується до вислуги років і…
В Україні стартувала виплата тисячі від Зеленського, проте не усі громадяни, хто подав заявки, отримують…