Статті

У МОЗ пояснили, як відбувається встановлення інвалідності для дітей під час війни

Медико-соціальна експертиза проводиться дітям, батьки яких звертаються для встановлення інвалідності за направленням лікаря до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) після проведення діагностичних, лікувальних та реабілітаційних заходів та за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм або пороками, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Також визначено свідчення, що дають право на отримання державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років строком на 2 роки, на 5 років та до 18 років.

По досягненні 18 років дитина з інвалідністю надсилається лікарсько-консультативною комісією для проходження медико-соціальної експертизи на медико-соціальну експертну комісію відповідного профілю.

Первинна медична допомога внутрішньо переміщеним особам

Важливо, що на період дії військового стану, наказом МОЗ № 496 про «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах військового стану», надавачам первинної медичної допомоги доручено забезпечити надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з переміщених осіб.

Представники первинної медичної допомоги, до яких звернулася внутрішньо переміщена особа, зокрема батьки дитини, не мають права наполягати на необхідності укладання з ними декларацій. Відповідно, підстави вимагати укладання декларації між пацієнтом із числа внутрішньопереміщених осіб та лікарем, що направляє дитину на ЛКК, відсутні.

Для того, щоб спростити проведення медико-соціальної експертизи урядом України прийнято постанову КМУ № 225, яка передбачає встановлення інвалідності особам, які звертаються для встановлення інвалідності у період дії воєнного стану заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Встановлення інвалідності заочно

Таким чином, якщо дитина з інвалідністю, якій виповнилося 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії. Проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, яка звертається для встановлення інвалідності.

Коли не потрібний повторний огляд для підтвердження інвалідності?

Крім того, на період дії військового стану для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не вимагається, оскільки згідно з постановою КМУ № 390 термін дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації (ІПР) продовжено на період дії військового становища.

Термін проходження повторного огляду, що припав на період дії військового стану на території України, переноситься строком не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.

Діти та дорослі з інвалідністю можуть отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) або медико-соціальної експертної комісії МСЕК:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні);
  • засоби інконтиненції, наприклад памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.

Діти з інвалідністю можуть пройти медичне обстеження для проведення повторної медико-соціальної експертизи протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану. Це дозволяє забезпечити соціальний захист та реалізацію реабілітаційних заходів дітям з інвалідністю на період дії воєнного стану на території України.

Метки: военное положение война дети дети инвалиды инвалидность лица с инвалидностью

Новое на сайте

  • Новини

Повітряний, м’який і вологий: найкращий рецепт пирога на всі випадки життя: запасіться склянкою

Від шматочка такого пирога важко відмовитися, він повітряний, ароматний, м'який. З таким пирогом і торта…

19/05/2024 06:32
  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 19 травня

Погода в неділю 19 травня буде не такою вже спекотною. У деяких регіонах пройдуть дощі…

18/05/2024 21:47
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень сонячного впливу спіткає нас 19 травня

У вихідні не очікується зниження сонячної активності. Імовірність магнітних бур може зрости до 25%.

18/05/2024 21:10
  • Новини

Фарбування волосся в домашніх умовах: 5 помилок, які можуть зіпсувати результат

Домашнє фарбування, зроблене якісно й акуратно, не поступиться зробленому в салоні. Однак у домашніх умовах…

18/05/2024 20:55
  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26