Статті

Настає сезон кліщів: як захистити себе від небезпеки

Як убезпечити себе в сезон кліщів і як діяти, якщо комаха все ж таки вкусила, розповіла заслужений лікар України, головний інфекціоніст країни Ольга Голубовська.

Кусають і личинки кліщів (для насичення потрібно близько 5 діб), і німфи (до 8 діб) і, звичайно, дорослий кліщ (до 12 діб). У процесі насичення маса личинок збільшується до 20 разів, маса німф – до 100 разів, а маса самок – до 120 разів”, – розповіла лікарка.

Голубовська наголосила на важливості розуміння того, що кліщ наситився, адже це дає можливість відносно точно зрозуміти, коли комаха присмокталася, що важливо для прийняття рішень щодо профілактики.

Звичайний сезон захворювання – з пізньої весни до ранньої осені та пов’язаний з активністю кліщів. Саме укуси кліщів найчастіше провокують виникнення хвороби і люди обґрунтовано стурбовані можливими укусами, проте, як зауважує лікар, не все так погано – головне пам’ятати низку правил.

Що потрібно знати всім людям

Голубівська перерахувала фактори, які допоможуть знизити ризик укусу кліща.

• Слід пам’ятати, що на доглянутих ділянках зі скошеною травою навряд чи будуть присутні кліщі, там немає необхідних їм тварин та мало вологи; навпаки, області, багаті на зелені насадження, як декоративні, так і природні, є більш симпатичними для кліщів, найвища їх концентрація спостерігається в лісах;

• При знаходженні в зонах можливого знаходження кліщів необхідно наносити на шкіру та одяг репеленти, що містять ДЕТА (діетилтолуамід), на одяг можна наносити акарацид перметрин; чим вище концентрація ДЕТА, тим триваліший формується захист від кліщів, однак слід пам’ятати, що для дітей застосовувати продукти, що містять більше 10% ДЕТА, протипоказано через підвищену абсорбцію та повідомлення про нейротоксичність; також навіть допустимі його концентрації не можна використовувати дітям для обробки рук через можливе попадання на слизові оболонки;

• Рекомендується носити сорочки з довгими рукавами, штани заправляти у шкарпетки, довге волосся ховати під капелюх;

• Світлий одяг покращує шанси швидкого виявлення кліща до його присмоктування, щоправда, є думка, що світлий одяг приваблює кліщів, тому не слід надавати великого значення саме кольору одягу.

“Оскільки всі ці рекомендації не завжди практичні і можуть бути використані, особливо у дітей, ніхто не скасовує щоденний рутинний ретельний огляд складок шкіри, області за вухами, пупка, паху, пахвових западин, волосяної частини голови”, – наголосила Голубовська.

Також необхідно убезпечити від кліщів домашніх тварин шляхом обробки репелентами, носінням спеціальних нашийників тощо.

Що робити, якщо кліщ уже присмоктався?

У разі, якщо кліщ вже присмоктався – не панікуємо і діємо відповідно до порад лікаря.

  1. • Завжди пам’ятайте, що зараження набагато менш ймовірне, але не неможливо, якщо кліщі прикріплені менше 24 годин, але ця ймовірність різко зростає, якщо минуло 48-72 години і більше після кріплення кліща; ступінь насичення кліща може орієнтовно визначатись його розмірами.
  2. • Кліща треба видалити, в ідеалі, маючи при собі спеціальні пристосування; однак, набагато важливіше якнайшвидше видалити кліща, ніж відкласти його видалення, розшукуючи щипці або рукавички, або повернувшись додому;
  3. • Поширеною помилкою є спроба “задушити” кліща маслом, вазеліном, лаком чи бензином – все це лише подовжує час дії і, отже, ймовірність інфікування зростає;
  4. • Не можна стискати кліща, роздавлювати і проколювати його, тому що борелії (та інші збудники) можуть перебувати у всіх біологічних рідинах переносника;
  5. • Видаляти кліща потрібно пінцетом або спеціальним пристосуванням, краще в рукавичках, захопивши його якомога ближче до шкіри та рівними вертикально спрямованими рухами повільно витягати зі шкіри; якщо нічого такого під руками немає, можна використати просту нитку; перекручування, викручування збільшує шанси відриву частин кліща;
  6. • Якщо при видаленні кліща у шкірі залишилися частини його ротової порожнини – не панікуйте, вони неінфекційні; спробуйте ще раз, якщо не вийшло – зверніться до лікаря або дайте спокійно місцю укусу гоїтися;
  7. • Після видалення кліща потрібно обробити потрібне місце антисептиком або промити водою з милом; людина, яка видалила кліща, також повинна вимити руки. Лікар зазначає, що немає сенсу витрачати час на дослідження кліща на наявність борелій.

“У лікувальних закладах при видаленні кліща або його частин не потрібно обробляти поле лідокаїном, тому що це може викликати його роздратування з викидом вмісту зі шлунка, де може знаходитись велика кількість збудника”, – уточнила Голубовська.

Яка профілактика захворювання?

Для профілактики захворювання сьогодні використовують антибіотики. “Краще уникати впливу кліщів. Їхнє швидке видалення є більш ефективною стратегією профілактики, ніж прийом антибіотиків. Пов’язують це як з особливістю збудника, так і з особливостями інфекційного процесу у разі попадання борелій в організм людини. Також необхідно пам’ятати, що навіть у ендемічних районах (як у нас) ризик передачі від укусу всіх кліщів оцінюється лише на 1-2%”, – пояснила Голубовська.

За словами медика, для екстреної профілактики у дорослих та дітей старше 8 років використовують разово доксициклін у дозі 200 мг (у дітей від 4 мг/кг до 200 мг), тільки це має бути лікарське призначення, оскільки є певні протипоказання, наприклад, вагітним жінкам , але не тільки. Призначають таку профілактику протягом перших 72 годин від події, пізніше – не рекомендується.

“Замінювати профілактику амоксициліном також не рекомендується з низки причин, тим більше проводити цілі курси, поєднуючи з іншими антибіотиками. Наявна вакцина виявилася не дуже ефективною і знята з виробництва у 2002 році. Вакциновані нею люди наразі не захищені”, — пояснила Голубовська.

За словами інфекціоніста, хвороба Лайма досить ефективно піддається лікуванню, але тільки якщо воно відповідне. “Прогноз для пацієнтів із хворобою Лайма, як правило, сприятливий, якщо їх вчасно лікують за допомогою відповідних схем антибіотиків, повне лікування настає більш ніж у 80% людей. Однак необхідно пам’ятати, що можлива реінфекція іншим штамом збудника. З іншого боку, якщо пацієнти, особливо дорослі, які отримують лікування пізно або приймають антибіотики, до яких борелії нечутливі, мають досить великий шанс отримати захворювання опорно-рухового апарату в майбутньому, деякі когнітивні розлади та інші неприємні, виснажливі для хворих симптоми, що важко піддаються терапії”, – пояснила лікарка.
…………..

* Хвороба Лайма – досить поширене трансмісивне захворювання, що є спірохетозом зі схильністю до поліорганного ураження, різноманітністю клінічних форм, з можливістю персистування збудника та формуванням хронічного перебігу хвороби.

Новое на сайте

  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29