В Україні умови для вирощування винограду можна вважати ідеальними, тому багато городників бажають дізнатися все про виноград: правила посадки і розмноження, чим і коли підживити, які хвороби вражають рослини і які основні методи їх запобігання, як протидіяти навалі шкідників.
Інтернет-магазин “Аптека Садівника” реалізує препарати для захисту винограду, які вироблені в Україні з урахуванням місцевих особливостей клімату, різновидів ґрунтів, шкідників, що переважають та збудників хвороб.
Спочатку треба визначитися з вибором сорту винограду. Винні та столові сорти потребують не однакового догляду та формування кущів. Рослини також підрозділяються за: скоростиглістю; кольором; смаком і величиною ягід; призначенням; швидкістю росту. Вибираючи ранні, середні або пізні сорти, рекомендується розрахувати приблизний час збирання врожаю, щоб встигнути до перших приморозків. Для вирощування винограду вибирають сонячне місце, захищене від холодного вітру постійною спорудою. Не варто садити рослину в низині, де спостерігається підвищена вологість. Краще вибрати невеликий схил, захищений від протягів.
Сучасні сорти винограду максимально пристосовані для швидкого росту та розмноження. На кожному кущі здебільшого квіти двостатеві. Запилення відбувається за допомогою вітру, комах, самозапилення, навіть при ще закритому бутоні. Розмноження винограду можливе практично всіма доступними засобами: насінням, відводками, живцями, щепленням. При посадці кісточкою саджанець може не наслідувати материнські особливості. Найбільш поширене вирощування культури живцями – у домашніх умовах легко виростити лозу улюбленого сорту. Матеріал можна вибрати з обрізаних навесні або восени здорових гілок товщиною не менше 5-6 мм.
Стиглість виноградних ягід садівники визначають візуально. Плоди столових сортів набувають характерного кольору. Ягоди стають м’якими та напівпрозорими, всередині видно кісточки. Найважливіша характеристика – смак, що властивий сорту. Пробують ягоди внизу грона, де зрілість настає пізніше.
Збирання винограду починається, коли більшість плодів дозріла. Гребінь обережно обрізають секатором або спеціально пристосованими ножицями, підтримуючи гроно другою рукою. Ягоди, що впали на землю, швидко лопаються, забруднюються, стають непридатними до їжі. Для збору врожаю використовуються кошики, відра, ящики ємністю 4-6 кг.
Погода в середу мало відрізнятиметься від вівторка. Над Україною – область підвищеного атмосферного тиску, мінлива…
Астрономи фіксують підвищену активність магнітосфери: на Сонці продовжуються спалахи. Фахівці радять бути уважними літнім та…
Літо – пора кавунів та динь. Ці соковиті фрукти не тільки освіжають, а й приносять…
Власникам квартир та будинків в Україні нагадали: до 1 вересня необхідно розрахуватися із податками за…
Поки одні оновлюють айфони, інші вірні кнопковим «Нокіям». Але мобільні оператори, схоже, вирішили: інтернет потрібен…
Хочете порадувати себе ароматною випічкою, але без яєць та молока? Пісна галета з фруктами та…