П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПільгиІнклюзивний пляж в Одесі: особливі потреби - особливі можливості

Інклюзивний пляж в Одесі: особливі потреби – особливі можливості

Этот материал также доступен на русском языке
Він так і називається - «інклюзивний пляж», ташується поруч зі знаменитим «Дельфіном». З приводу його відкриття вже виникли суперечки.

Хтось відверто захоплюється, хтось вважає, що будь-який пляж мусить бути доступний абсолютно для всіх, зокрема і для людей з інвалідністю.

Що ж являє собою ця пляжна новація? Тут і справді не просто затишно, чисто і гарно, тут, здається, все створено для відпочинку людей з інвалідністю.

А що на новому пляжі?

Тепер – по суті. Вхід на пляж (звичайно ж, безкоштовний) обладнаний не лише пандусами, а й ліфтом. Поруч з ним – два електрокари (електромобілі). Як пояснює нам представник адміністрації пляжу Гліб, якщо людина в інвалідному візку хоче дістатися на цей пляж (припустімо, вона на Трасі здоров’я), то їй треба зателефонувати за номером (050) 344-41-11, і по неї приїдуть на цьому автокарі. (За цим же номером ви зможете прояснити й інші ваші питання про послуги на пляжі.) В електромобілі двоє працівників, які помістять людину в електрокар, і він доїде до ліфта. Ці ж люди допоможуть заїхати в ліфт і виїхати з нього – вже безпосередньо на пляж.

 

 

 

Отже, пандуси, ліфт, електрокари. На самому пляжі – оглядовий майданчик, медпункт, туалет, перевдягальня, душ, ще сходи і пандуси, що ведуть безпосередньо до води, рятувальна вишка, спортивний та дитячий майданчики. Є дитяча і прогулянкова зони. Є зона піску, зона дерев’яного настилу, тактильна плитка.

Гліб звертає увагу на спеціальні пристрої – амфібії. Деякі люди з інвалідністю тільки з їх допомогою можуть насолодитися морським купанням. Для виклику персоналу є спеціальна кнопка на ліфті (шрифтом Брайля вона теж оснащена). Ну і, звичайно, шезлонги, парасольки, місця під навісом.

Для кого призначений пляж?

Як пояснює Гліб, вхід на пляж для всіх абсолютно вільний. Прийшов зі своєю підстилкою, йди на піщану зону – і лежи-засмагай-купайся. Але всі інші безкоштовні послуги (той же шезлонг, наприклад) призначені для людей з інвалідністю (і тих, хто їх супроводжує), а саме:

– з порушеннями опорно-рухового апарату;

– з порушеннями слуху;

– з порушеннями зору;

– з порушеннями мовлення;

– із затримкою психічного розвитку;

– ліквідаторів аварії на ЧАЕС та інших пільгових категорій.

Попереду ще багато планів

Пляж працює з восьмої ранку і до восьмої вечора. Гліб розповідає, що пляж щойно відкрився, але на ньому вже постійно проходять різні заходи для дітей з інвалідністю. Зокрема – запрошуються фахівці, які в ігровій формі навчають дітей.

– Ми щойно відкрилися, у планах – запрошувати інструкторів, фахівців, які б займалися в майбутньому з дорослими людьми. У нас вже і майданчик для йоги, для занять спортом продуманий. Багато питань, ідеї виникають у плині роботи. І планів у нас на майбутнє багато, – говорить Гліб.

Пляж займає чималу площу – понад чотири тисячі квадратних метрів. Він уже прикрашений двома величезними, дуже позитивними муралами. А ще тут така чистота, що взуття відразу хочеться зняти не тільки тому, що вже відкрився пляжний сезон.

До речі, на цій ділянці ще недавно пляжу взагалі не було: воду від підпірної стінки відокремлювала гряда каменів. Для його організації був намитий пісок, відновлені підпірна стіна і парапет. А тепер це примітне та зручне місце для людей з особливими потребами.

Марія Котова

Фото авторки

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні