Статті

Перевірка лічильників: що шукають працівники газових служб?

У зв’язку з таким станом справ облгази, з легкої руки Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), почали масову перевірку показників лічильників.

Хитрощі споживачів…

Головним чинником, який призвів до боргів, називають стрімке зростання цін на газ. Якщо у червні-липні 2020 року тариф був на рівні 2,80 гривні за кубометр газу, у вересні він зріс до 4,50-7 гривень за кубометр, а у грудні був уже 6,40-9 гривень за кубометр, більше або менше залежно від постачальника. Уже тоді платіжки за газ, використаний на обігрів житла, стали для багатьох непосильними.

У січні ціни зросли ще більше, після чого уряд був змушений заспокоїти обурених людей: встановили єдиний для всіх тариф у розмірі 6,99 гривні за кубометр. Але це не дуже врятувало ситуацію. Як запевняють у НКРЕКП, споживачі стали занижувати показники лічильників газу, щоб платити менше. Сподівалися на те, що до літа газ знову істотно подешевшає і тоді можна буде розрахуватися за раніше використані куби за вигіднішою ціною.

…і крок облгазів у відповідь

Хитрощі не вдалися – обсяги споживання не відповідали дійсності. Фахівці звернули увагу на те, що нинішня зима була холоднішою і довшою, ніж минула. При цьому домогосподарства показали обсяг споживання менший, ніж у минулому опалювальному сезоні. Наприклад, замість сотень кубометрів на місяць, що йдуть на обігрів будинку (квартири), всього кілька десятків. Це і призвело до масової інвентаризації показань лічильників газу, яку газовики вже почали проводити.

Контролери повинні фіксувати показання лічильників за допомогою мобільного додатку. Якщо ці дані будуть відрізнятися від тих, які передавав споживач, різницю доведеться доплатити.

Варто нагадати і про те, що споживачі повинні надати газовикам доступ до приладів обліку. В іншому разі фактичний обсяг розподілу і споживання природного газу буде розраховуватися за граничними нормами згідно з Кодексом газорозподільних систем, а це вийде набагато дорожче.

***

Зі свого боку просимо споживачів бути уважними і пускати в дім фахівця лише за наявності посвідчення працівника газової служби. Адже на хвилі інформації про перевірки ситуацією можуть скористатися аферисти і шахраї.

Одесити не платять за газ

За інформацією Державної служби статистики, найбільше за газ заборгували жителі Одеської області. На кінець березня борг склав 3,67 мільярда гривень – більше, ніж у будь-якому іншому регіоні країни. Наприклад, борги Львівської області, в якій населення трохи більше, ніж в Одеській, склали лише 2 мільярди гривень.

Новое на сайте

  • Новини

Як довго триватимуть відключення світла в Україні – прогнози уряду та Укренерго

З похолоданням українці стали активніше вмикати обігрівальні прилади, що стало причиною дефіциту в енергосистемі попри…

17/05/2024 10:59
  • Новини

В одному з міст з’явилася нова комунальна послуга – за що ще платитимуть мешканці

Мешканці одного з українських міст отримали платіжки за вивезення побутових відходів із додатковою графою. Яку…

17/05/2024 09:54
  • Новини

Розпочався прийом заявок на грошову допомогу від Карітас – як взяти участь у програмі

В одній з областей України збирають дані на виплати багатосекторної допомоги. Як подати заявку, щоб…

17/05/2024 09:16
  • Новини

Помилки молодості: про що шкодують українці після виходу на пенсію – відеоопитування

Що доросліша людина, то більше подій минулого вона може переосмислити. Про що шкодують українські пенсіонери…

17/05/2024 08:32
  • Новини

В одній з областей видається гуманітарна допомога – як отримати продуктовий набір

Благодійна організація допомагає жителям України, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

17/05/2024 07:32
  • Новини

Свята та народні прикмети 17 травня – навіщо цього дня потрібно з’їсти страву з картоплі

17 травня в Україні відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства. Православні вшановують пам'ять апостола…

17/05/2024 06:27