Додавання меду в гарячий чай: чи справді це перетворює напій на отруту

Этот материал также доступен на русском языке

Побутує чимало думок щодо того, чи можна додавати мед у гарячий чай і чи безпечно це. Розповідаємо правду.

Ключові тези:

  • Мед у гарячому чаї не стає токсичним — цей міф не має наукового підтвердження.
  • Після нагрівання мед не втрачає всі свої корисні властивості.

Побутує думка, що мед під час нагрівання не лише втрачає свої корисні властивості, а й виділяє дуже небезпечні токсичні сполуки, які шкодять організму. Розповідаємо,чи це справді так і чи можна додавати мед в гарячий чай зокрема.

Раніше ми розповідали, що корисніше пити зранку: чай чи каву.

Насправді після нагрівання мед не стає небезпечним канцерогеном і жодним чином не шкодить здоров’ю. Твердження про те, що нагрітий мед стає отрутою — не більше, як просто міф.

Цей міф поширився через аюрведичне вчення — саме в аюрведисних текстах стверджується, що під час нагрівання понад 40 градусів мед стає токсичним.

Окрім цього, у 2010 році індійські вчені оприлюднили результати дослідження на щурах. Вони встановили, що під час нагрівання в меді утворюється оксиметилфурфурол (ОМФ) – речовина, яка є канцерогеном. Втім, на відміну від щурів, для людини вона не є небезпечною – щоб стати такою, її концентрація має бути значно вища. Зокрема, у кондитерських виробах, джемах і варенні набагато більше оксиметилфурфуролу, ніж у меді.

Ще однією поширеною думкою є те, що через термічну обробку мед втрачає свої корисні властивості. Та це не зовсім так. Мед містить антиоксидантні сполуки та ферменти, які не дуже люблять нагрівання. Але мед також містить антимікробні та протизапальні речовини, яким високі температури зовсім не шкодять. Тобто гарячий чай з медом у разі проблем з горлом чи застудних захворюваннях – саме те, що треба.

Вас також можуть зацікавити новини:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Перейти на українську версію сайту?