На відміну від класичного соусу, кетчуп завжди має томатну основу та відрізняється характерною густотою та пряним смаком.
В чому переваги домашнього кетчупу:
- Без консервантів та ароматизаторів
- Підходить для тривалого зберігання
- Відмінна альтернатива магазинному кетчупу
- Можна адаптувати смак під себе — зробити гострішим або солодшим
Раніше ми розповідали, як приготувати помідори по-болгарськи.
Пропонуємо вам перевірений рецепт домашнього кетчупу зі свіжих помідорів, який за смаком не поступається магазинному, але при цьому повністю натуральний – не містить підсилювачів смаку, барвників та крохмалю.
Рецепт кетчупу з помідорів на зиму – інгредієнти
- Помідори – 5 кг
- Цибуля ріпчаста — 1 кг
- Цукор – 250 г
- Сіль – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 50 мл
- Кориця мелена – 1 ч. л.
- Чорний мелений перець – 1 ч. л.
- Паприка або червоний мелений перець – 1 ч. л.
- Гвоздика мелена – 1 ч. л.
Приготування
- Помийте помідори, очистіть їх від шкірки (хоча можна готувати і з нею). Наріжте свіжі томати великими часточками, видаліть серцевини. Перекладіть у глибоку каструлю та поставте на слабкий вогонь. Дочекайтеся, доки плоди пустять сік. Якщо за 10-15 хвилин соку мало – додайте трохи води.
- Готуйте помідори під кришкою на середньому вогні 40-50 хвилин, помішуючи, щоб не підгоріли.
- Наріжте цибулю великими шматками, додайте до томатів. Варіть усю масу ще 1,5–2 години на мінімальному вогні до повної м’якості овочів.
- Зніміть каструлю з вогню, додайте всі спеції: сіль, цукор, корицю, перець, паприку, гвоздику. Перебийте все блендером до однорідності. При бажанні протріть масу через сито для ідеально гладкої текстури та відсіювання шкірки, якщо ви не зрізали її на томатах спочатку.
- Відправте масу назад у каструлю, доведіть до кипіння і варіть ще 1,5–2 години на повільному вогні, доки соус стане густим. Влийте оцет, проваріть 10 хвилин і вимкніть вогонь.
- Розлийте гарячий кетчуп в заздалегідь стерилізовані банки, закатайте, переверніть дном догори і укутайте до повного охолодження.
Вас також можуть зацікавити новини: