Вівторок, 15 Липня, 2025
ГоловнаДомашня енциклопедіяГустий домашній кетчуп із помідорів на зиму: будете їсти ложками – настільки...

Густий домашній кетчуп із помідорів на зиму: будете їсти ложками – настільки він смачний

Этот материал также доступен на русском языке
Кетчуп – улюблений соус багатьох українців. Його додають до м'ясних та овочевих страв, подають до картоплі фрі, використовують як основу для піци і навіть закривають на зиму.

На відміну від класичного соусу, кетчуп завжди має томатну основу та відрізняється характерною густотою та пряним смаком.

В чому переваги домашнього кетчупу:

  • Без консервантів та ароматизаторів
  • Підходить для тривалого зберігання
  • Відмінна альтернатива магазинному кетчупу
  • Можна адаптувати смак під себе — зробити гострішим або солодшим

Раніше ми розповідали, як приготувати помідори по-болгарськи.

Пропонуємо вам перевірений рецепт домашнього кетчупу зі свіжих помідорів, який за смаком не поступається магазинному, але при цьому повністю натуральний – не містить підсилювачів смаку, барвників та крохмалю.

Рецепт кетчупу з помідорів на зиму – інгредієнти

  • Помідори – 5 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг
  • Цукор – 250 г
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Оцет 9% – 50 мл
  • Кориця мелена – 1 ч. л.
  • Чорний мелений перець – 1 ч. л.
  • Паприка або червоний мелений перець – 1 ч. л.
  • Гвоздика мелена – 1 ч. л.

Приготування

  1. Помийте помідори, очистіть їх від шкірки (хоча можна готувати і з нею). Наріжте свіжі томати великими часточками, видаліть серцевини. Перекладіть у глибоку каструлю та поставте на слабкий вогонь. Дочекайтеся, доки плоди пустять сік. Якщо за 10-15 хвилин соку мало – додайте трохи води.
  2. Готуйте помідори під кришкою на середньому вогні 40-50 хвилин, помішуючи, щоб не підгоріли.
  3. Наріжте цибулю великими шматками, додайте до томатів. Варіть усю масу ще 1,5–2 години на мінімальному вогні до повної м’якості овочів.
  4. Зніміть каструлю з вогню, додайте всі спеції: сіль, цукор, корицю, перець, паприку, гвоздику. Перебийте все блендером до однорідності. При бажанні протріть масу через сито для ідеально гладкої текстури та відсіювання шкірки, якщо ви не зрізали її на томатах спочатку.
  5. Відправте масу назад у каструлю, доведіть до кипіння і варіть ще 1,5–2 години на повільному вогні, доки соус стане густим. Влийте оцет, проваріть 10 хвилин і вимкніть вогонь.
  6. Розлийте гарячий кетчуп в заздалегідь стерилізовані банки, закатайте, переверніть дном догори і укутайте до повного охолодження.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні