Четвер, 10 Липня, 2025
ГоловнаНовиниУ жодному разі не їжте хліб із пліснявою, навіть зрізавши її –...

У жодному разі не їжте хліб із пліснявою, навіть зрізавши її – чому це небезпечно

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто вважає: якщо відрізати запліснявілу частину хліба – його можна їсти. Але насправді це дуже небезпечно для здоров'я. Розповідаємо нюанси.

Ключові тези:

  • Зрізання запліснявілої частини хліба не робить продукт безпечним — спори проникають глибоко всередину.

  • Цвіль виробляє мікотоксини, які можуть спричинити серйозні наслідки для здоров’я.

  • Особливо вразливі до токсинів діти, люди з хронічними хворобами та слабким імунітетом.

  • Такий хліб не можна давати навіть тваринам — він небезпечний для всіх.

Поява цвілі на хлібі – звична справа. Втім, більшість людей не вважають продукт втрачений, думаючи, що достатньо просто зрізати уражену частину – і хліб можна спокійно вживати в їжу. Проте це зовсім не так. Розповідаємо, чому так робити категорично не можна.

Раніше ми розповідали, чи потрібно мити яйця й зберігати їх у холодильнику: поради експертів.

Як розповідають експерти медичного видання Ukrhealth, цвіль – це гриби з видимими спорами на поверхні органічних субстратів і мікроскопічним корінням всередині. Таким чином, неозброєним оком ми бачимо лише частину ураженої ділянки. Насправді ж спори спочатку пронизують всю внутрішню частину продукту, а потім проростають назовні. Тож навіть при зрізанні видимої ураженої пліснявою частини продукт залишається небезпечним.

Лікарі попереджають, що спори цвілі містять міотоксин, що може викликати харчове отруєння. А накопичення міотоксинів в організмі людини має набагато серйозніші наслідки – це призводить до мутації клітин і врешті, до онкології.

Особливо небезпечно вживати такий хліб дітям, людям із хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом – організм може не впоратись навіть із мінімальною дозою токсинів. Симптоми отруєння проявляються не одразу, тому часто проблему помічають уже в ускладненій формі.

Саме тому запліснявілий хліб у жодному разі не можна вживати – його варто одразу викинути.

Також ним не варто годувати тварин і птахів, адже на них цвіль діє так само, як і на людський – отруює.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні