Ключові тези:
-
Зрізання запліснявілої частини хліба не робить продукт безпечним — спори проникають глибоко всередину.
-
Цвіль виробляє мікотоксини, які можуть спричинити серйозні наслідки для здоров’я.
-
Особливо вразливі до токсинів діти, люди з хронічними хворобами та слабким імунітетом.
-
Такий хліб не можна давати навіть тваринам — він небезпечний для всіх.
Поява цвілі на хлібі – звична справа. Втім, більшість людей не вважають продукт втрачений, думаючи, що достатньо просто зрізати уражену частину – і хліб можна спокійно вживати в їжу. Проте це зовсім не так. Розповідаємо, чому так робити категорично не можна.
Раніше ми розповідали, чи потрібно мити яйця й зберігати їх у холодильнику: поради експертів.
Як розповідають експерти медичного видання Ukrhealth, цвіль – це гриби з видимими спорами на поверхні органічних субстратів і мікроскопічним корінням всередині. Таким чином, неозброєним оком ми бачимо лише частину ураженої ділянки. Насправді ж спори спочатку пронизують всю внутрішню частину продукту, а потім проростають назовні. Тож навіть при зрізанні видимої ураженої пліснявою частини продукт залишається небезпечним.
Лікарі попереджають, що спори цвілі містять міотоксин, що може викликати харчове отруєння. А накопичення міотоксинів в організмі людини має набагато серйозніші наслідки – це призводить до мутації клітин і врешті, до онкології.
Особливо небезпечно вживати такий хліб дітям, людям із хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом – організм може не впоратись навіть із мінімальною дозою токсинів. Симптоми отруєння проявляються не одразу, тому часто проблему помічають уже в ускладненій формі.
Саме тому запліснявілий хліб у жодному разі не можна вживати – його варто одразу викинути.
Також ним не варто годувати тварин і птахів, адже на них цвіль діє так само, як і на людський – отруює.
Вас також можуть зацікавити новини: