Ключові тези:
- Причина вибухів банок — сіль з добавками (Е536).
- Вона викликає бродіння, плісняву і втрату хрусткості.
- Для консервації підходить кам’яна або морська сіль без домішок.
- Уникайте йодованої солі та добавок Е535, Е536, Е538.
Для кожного, хто любить закручувати консервацію на зиму, раптові «вибухи» банок – справжня трагедія. І мало хто знає, що однією з причин таких неприємностей є неправильно вибрана сіль. Сьогодні розповімо, як обрати правильну сіль для консервації, щоб банки не вибухали.
Раніше ми розповідали, які дев’ять продуктів категорично не можна зберігати на нижніх полицях холодильника.
Через яку сіль банки з консервацією вибухають
Як розповіла біохімікиня Ольга Гуренко у коментарі програмі «Сніданок з 1+1», причиною масових вибухів консервації часто є імпортна сіль, зокрема турецька. Така сіль містить ферроцианід калію (добавка Е536). Його додають, щоб сіль залишалася розсипчастою навіть при тривалому зберіганні.
Але, потрапляючи у консервацію, така сіль порушує природні процеси ферментації й консервація починає неконтрольовано бродити, що призводить до здуття кришок та вибухів банок.
Також неприємними наслідками використання такої солі можуть бути поява плісняви й втрата хрусткості консервованих овочів (наприклад, огірків чи кабачків).
Як обрати хорошу сіль для консервації
Обираючи сіль для консервації, варто зупинити вибір на чолі без будь-яких домішок:
- натуральній кам’яній;
- морській.
При цьому краще обирати сіль крупного помелу, оскільки в неї рідше долають шкідливі «ешки».
Також при купівлі солі варто звертати увагу на склад – має бути вказаний лише хлорид натрію.
Уникайте солі, в якій є такі домішки:
- Е535;
- Е536;
- Е538.
Не варто використовувати для консервації і йодовану сіль, оскільки йод може пригнічувати процеси ферментації і негативно впливати на колір і текстуру консервованих продуктів.
Вас також можуть зацікавити новини: