Понеділок, 30 Червня, 2025
ГоловнаНовиниУсього жменя цих горіхів на день – і серце працюватиме як годинник:...

Усього жменя цих горіхів на день – і серце працюватиме як годинник: що радять лікарі

Этот материал также доступен на русском языке
Горіхи — не лише смачний перекус, а й ефективний спосіб профілактики серцево-судинних захворювань. Що саме варто їсти та в якій кількості — читайте далі.

Основні тези:

  • Щоденне вживання жмені сирого пекану допомагає знизити рівень “поганого” холестерину та тригліцеридів, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань.
  • Учасники дослідження, які замінили звичні перекуси на пекани, показали значне зниження “поганого” холестерину і тригліцеридів.
  • Пекан багатий на мононенасичені жири, поліфеноли й магній — поєднання, що підтримує стабільну роботу серця та судин.
  • Лікарі радять відмовитися від чипсів і солодощів на користь пекану — це проста, але ефективна профілактика серцевих хвороб.

Достатньо невеликої порції цих горіхів щодня, щоб знизити ризик серцевих хвороб. Дослідження доводять: вони містять корисні речовини, які є справжнім захистом для серця.

Раніше ми розповідали, які сім фруктів і овочів потрібно обов’язково вживати після 60.

Згідно із дослідженням Тріша Л. Харт з університету штату Пенсільванія, про яке пише Earth, щоденне вживання жмені пекана щодня протягом 12 тижнів знижує рівень “поганого” холестерину, таким чином зменшуючи ризики серцево-судинних хвороб.

Дослідження проводили зі 138 дорослими, у яких уже був принаймні один фактор ризику метаболічного синдрому.

Як пекан впливає на “поганий” холестерин

Людей, які брали участь у дослідженні, розділили на дві групи. Одна група зберегла звичайний режим перекусів, а замінила чипси або печиво на сирі, несолоні пекани – приблизно 57 грамів на день.

Врешті після закінчення дослідження у першої групи показники “поганого” холестерину та рівень тригліцеридів (виду жиру, який впливає на здоров’я серця та судин) не змінився, а от у другої спостерігали позитивні зміни:

  • рівень “поганого” холестерину в групі пекана знизився на 7 мг/дл;
  • рівень тригліцеридів знизився на 16 мг/дл.

Користь пекану для роботи серця

Жменя пекану містить:

  • приблизно 12 грамів корисних для серця мононенасичених жирів;
  • спектр поліфенолів;
  • 34 мг магнію.

За словами кардіолога Метью Сегар із Техаського інституту, ці горіхи пригнічують стрибки тригліцеридів після їжі, що особливо важливо, оскільки тимчасові жирові викиди можуть з часом сприяти розвитку серцевих захворювань.

Хоча середнє зниження загального холестерину на 3,6% у дослідженні Харт може здатися незначним, проте зниження “поганого” холестерину на 5 мг/дл означає приблизно 4-відсоткове зниження ризику серцево-судинних захворювань за п’ять років.

Кардіолог Бретт Віктор підсумовує, що нездорові перекуси варто замінити саме пеканом, що стане ефективним способом профілактики серцевих захворювань.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні