Звичайно, багато залежить від сорту та умов зростання. Але найменше невиконання правил агротехніки та вимог буряків, зводить нанівець усі старання дачника. І навіть найпродуктивніший сорт може показати себе не з кращого боку.
Раніше ми розповідали, як підвищити врожайність овочів у рази – прості поради експерта.
Впливає на смак буряків й погода, яка підносить нам сюрпризи. Високі аномальні температури без опадів роблять буряк сухим, дрібним і непоказним. Надмірні дощі роблять його водянистим та несмачним. Але вихід є – потрібно провести підживлення у різні фази росту коренеплоду і результат вас порадує.
Три важливі підживлення буряків
Перше підживлення проводять, як тільки з’являються молоді пагони. У цей час бурякам потрібен азот.
Для цього розчиніть 1 столову ложку сечовини або аміачної селітри в 10 літрах води та полийте буряк по грядках під корінь. Таке підживлення прискорює зростання бадилля, що важливо для повноцінного розвитку коренеплоду надалі.
Друге підживлення важливе для соковитості та солодкості буряків. Як тільки буряк починає товщати, йому потрібен калій – саме він сприяє накопиченню цукрів і підвищує смак та текстуру коренеплоду.
Для насичення рослин калієм можна використовувати деревну золу з розрахунку 1 склянку золи на 10 л води. Потрібно дати настоятися добу, процідити та полити рослини.
Більш легкий варіант – купити сульфат калію. Взяти 1 чайну ложку сульфату калію на 10 літрів води, добре розмішати та полити рослини.
Третє підживлення допомагає бурякам набратися кольору, стати насиченими і прибрати білі прожилки. Його проводять за 3-4 тижні до збирання врожаю. Колір бурякам забезпечує бор.
Важливо при внесенні добрив під буряки
- Не перевищуйте дозування азотних добрив: надлишок викликає буйне зростання бадилля та дрібні коренеплоди, що погіршує врожайність.
- Після внесення будь-якого підживлення обов’язково поливайте грядки, щоб уникнути опіків коріння та забезпечити рівномірне вбирання поживних речовин.
Чому буряки поливають підсоленою водою
Є ще один хитрий прийом, який для багатьох видасться дивним. Щоб буряк був солодким і соковитим, його потрібно полити водою із сіллю. На 10 л теплої води потрібно взяти 1 столову ложку солі і полити рослини цим розчином за 30-35 днів до збирання врожаю.
Отже, підсумуємо:
- Три ключові підживлення для отримання солодкого, соковитого та яскраво забарвленого буряка:
- Перше — азот для швидкого зростання бадилля, проводимо відразу після появи пагонів.
- Друге — калій для накопичення цукрів та підвищення смаку проводиться при потовщенні коренеплоду.
- Третє — бір для насиченого кольору та усунення білих прожилок, за 3-4 тижні до збирання.
- Важливість правильних дозувань добрив та своєчасного поливу після підживлення.
- Незвичайний, але ефективний спосіб підвищити солодкість буряків — полив підсоленою водою за 30-35 днів до збирання.
Вас також можуть зацікавити новини: