Вівторок, 1 Липня, 2025
ГоловнаДачаЯк отримати хороший урожай винограду: чи потрібно залишати листя на пасинках

Як отримати хороший урожай винограду: чи потрібно залишати листя на пасинках

Этот материал также доступен на русском языке
Чи потрібно залишати листя на пасинках винограду й навіщо це робити. Пояснює експерт.

Багатьох виноградарів цікавить питання пасинкування: навіщо залишати по два листочки на пасинках? На форумі vinograd.info думки досвідчених виноградарів розійшлися.

Раніше ми розповідали, як підвищити врожайність овочів у рази: секрети експерта.

Навіщо залишати листочки на пасинках винограду

Насамперед таким чином ви збільшите площу зеленої маси куща, виробиться більше пластичних елементів, що впливає на дозрівання і ягоди, і лози. Крім того, убезпечите кущ від прокидання вічок, закладених уже на наступний рік.

Залишати пасинкові листки рекомендують на пагонах, які плануються на плодоношення наступного року, бо вони нібито сприяють закладанню сильнішої бруньки. Виходить, що залишати пасинкові листки на пагонах, які будуть обрізуватися – безглуздо. Нарощування «зеленої маси» в зоні грон часто загрожує поганим запиленням, затіненням і розвитком гнилі на гронах. Особливо це «нарощування» нелогічно виглядає у любителів рано чеканити.

Пробудження вічок «наступного року» спостерігав, на щастя, тільки на Флорі, і то за малої кількості пагонів, що ростуть на кущі, і сильних дощів.

У себе пасинки ламаю безжально, оскільки пагони розташовані щільно і «зайвих місць» для пасинкового листя немає. Якщо між пагонами на шпалері 20-25 сантиметрів, то можна і «погратися», якщо є зайвий час.

Раніше вже обговорювалося питання про те, що пасинкове листя ніжніше і тонше, в ньому активніше йде процес фотосинтезу. Я «побалувався» пару років залишенням одного-двох пасинкових листків. Відверто кажучи, різниці в результаті не побачив. А ось процес – більш трудомісткий. Весь пасинок виламати набагато швидше.

Як правильно видаляти пагони винограду

Якщо ви вирішили закласти новий виноградник вегетуючими саджанцями, то робіть це з урахуванням термінів дозрівання: висаджуйте окремо ранні, окремо середні й окремо пізні сорти. Так буде легше обробляти від грибкових захворювань.

Плодоносний кущ починають обламувати з нижньої частини. Спочатку видаляють порослеві пагони, що розвиваються зі сплячих бруньок на голові та багаторічних частинах куща (рукавах, штамбах). За винятком тих, які потрібні для відновлення відсутніх або заміни пошкоджених елементів крони куща. Потім проріджують густо розташовані пагони в плодових ланках. Виламують також двійники і трійники, залишаючи один найбільш сильний.

На деяких столових сортах винограду, наприклад Аркадія, Ланка, у зв’язку з високою плодоносністю пагонів, не завжди вдається оптимізувати навантаження за допомогою зламування пагонів. На цих сортах хороші результати дає видалення верхніх грон відразу після цвітіння, залишаючи по одному грону на плодоносний пагін. У результаті перерозподілу поживних речовин всі витрати окупаються збільшенням врожаю товарних грон.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні