Понеділок, 28 Квітня, 2025
ГоловнаРізнеСпростовуємо міфи про харчування: про воду, гарячий суп та причини виразки говорять...

Спростовуємо міфи про харчування: про воду, гарячий суп та причини виразки говорять дієтологи

Этот материал также доступен на русском языке
Сучасна наука про харчування змінює багато уявлень, які ми ще донедавна вважали правдою. Багато з них прийшли до нас ще з радянських часів.

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець спростував найпоширеніші міфи про їжу, які досі побутують серед людей.

МІФ №1. Гарячі супи сприяють кращому травленню і є обов’язковими в щоденному меню

ПРАВДА: Перші страви справді можуть бути корисними — особливо, якщо в них багато овочів і мало солі та жирів. Але наукових доказів того, що саме суп потрібен для доброго травлення, немає. І, навпаки, відмова від супу не означає, що ви ризикуєте захворіти на шлункові хвороби.

МІФ №2. Їжу не можна запивати водою або іншими напоями

ПРАВДА: Запивати чи не запивати їжу – справа індивідуальної звички та уподобань. Це не впливає на фізіологію травлення. А от тим, хто хоче схуднути, запивання страви може навіть допомогти — воно сприяє швидшому насиченню.

Міф 3. Гострі та кислі страви можуть спричинити гастрит та виразку

ПРАВДА: висока кислотність шлункового соку є нормою. Кислота допомагає знешкоджувати шкідливі бактерії в їжі та запускати процес травлення. Саме по собі вживання гострого чи кислого не шкодить шлунку.

Проте внаслідок інфікування бактеріями хелікобактер пілорі (нelicobacter pylori) або вживання протизапальних ліків захисна спроможність слизової оболонки може зменшуватися. У таких випадках навіть звичайна їжа може спричинити дискомфорт.

За інформацією сайту МОЗ

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні