Понеділок, 24 Лютого, 2025
ГоловнаДомашня енциклопедіяМасниця в Україні: рецепт найсмачніших млинців, які обов'язково варто приготувати

Масниця в Україні: рецепт найсмачніших млинців, які обов’язково варто приготувати

Этот материал также доступен на русском языке
З 24 лютого по 2 березня відзначається Масляна. Пропонуємо приготувати млинці, які сподобаються усьому вашому сімейству.

Попри те, що для більшості Масниця, Колодій, Сиропуст або Сирний тиждень не такі звичні назви свята як Масляна, але саме вони є питомо українськими. Для наших предків цей особливий період перед Великим постом був часом веселощів, примирення та родинних зустрічей. Коли відзначатимемо Масницю 2025 року і які традиції з нею пов’язані?

Читайте також: З чого зробити фаршировані млинці: 5 оригінальних начинок

Коли святкують Масницю

Масниця не має фіксованої дати, вона прив’язана до Великодня. Сиропусний тиждень у 2025 році в Україні триватиме з 24 лютого по 2 березня. А 3 березня для вірян розпочнеться Великодній піст.

Дослідники стверджують, що корені Масниці сягають язичницьких часів. Свято символізує прощання із зимою, покликане об’єднати та примирити людей.

Як святкують Масницю

Масниця є періодом веселощів, родинних зустрічей та обрядових дійств. Українці мають і кулінарні традиції на цей період. Готували вареники з сиром або іншими начинками, подавали їх зі сметаною. Млинці також пекли, але вони зазвичай мали форму налисників з сиром, які щедро здобрювали вершковим маслом.

Кожен день сирного тижня мав свої обряди та традиції. Свято Колодія – у понеділок. Це день символічного «народження» колодки, тобто невеликого дерев’яного поліна. У вівторок її «хрестили». А в неділю колодку «ховали». У четвер жінки збиралися у компанії і веселилися. У п’ятницю зяті пригощали тещу, а в суботу – невістки свекрух.

Спалення опудала – символічний ритуал, який дійшов до наших днів з язичницьких часів. Так наші предки прощалися із зимою та всім негативом, відкриваючи шлях весні і новим здобуткам.

У Сиропусний тиждень люди здавна мали традицію миритися і просити пробачення. Для вірян це особливо важливо перед постом, аби очиститися від негативних думок. Прощена неділя припадає на останній день перед постом. Вона й завершує смачний і веселий тиждень.

Святковий тиждень на Масницю мають також інші слов’янські народи, зокрема, словаки, болгари, серби та поляки.

Перевірений рецепт найсмачніших млинців на Масницю

Для приготування тіста вам знадобляться такі інгредієнти:

  • яйця – 2-3 (залежно від їх розміру);
  • молоко – 500 мл;
  • борошно – 1 склянка;
  • вершкове масло – 50 г;
  • олія – ​​2 столові ложки;
  • щіпка солі та цукру.

Приготування:

За допомогою віночка або вилки збийте яйця, потім додайте дрібку солі та цукру, а також розтоплене, але не гаряче вершкове масло.

Влийте половину молока і додайте борошно. Добре перемішайте, щоб уникнути утворення грудочок.

Поступово додавайте молоко, що залишилося до досягнення потрібної консистенції.

Випікайте млинці на добре розігрітій сковороді, попередньо змащеній олією або смальцем.

Ця універсальна основа ідеально підходить для приготування млинців із різноманітними начинками, а також для створення млинцевого торта. Далі все залежить від вашої фантазії та переваг!

Вам також буде цікаво:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні