Корисні властивості гарбуза, про які багато хто не знає
Не дивуйтеся, але за вмістом білка гарбуз випереджає перепелині яйця. Каротину, якому овоч завдячує жовтогарячим кольором, в п’ять разів більше, ніж у моркві. А це означає, що вітаміну А з антиоксидуючими властивостями організм отримає також в п’ятеро більше. Вітамін T перешкоджаючи накопиченню жирових клітин, тому робить гарбуз важливим у раціоні людей, які намагаються схуднути. А ще дієтологи відзначають цей овоч як такий, що виводить шлаки, токсини завдяки легкому послаблюючому ефекту.
Раніше ми розповідали, які хвороби лікує гарбуз.
Які мікроелементи містить гарбуз
Крім того, ця велитенська ягода (ботаніки відносять гарбуз саме до ягід) містить велику кількість важливих для людського організму мікроелементів:
- кальцій для зміцнення кісток, зубів, кровоносних судин;
- йод для продукуванню гормонів щитоподібної залози;
- залізо від анемії;
- магній, який бере участь у понад 300 реакціях в організмі;
- натрій для рідинного балансу і нормалізації артеріального тиску;
- калій для нормалізації кровообігу;
- селен для профілактики ракових захворювань;
- цинк для синтезу гормонів;
- кобальт для кровотворення;
- сірка для нормалізації згортання лейкоцитів.
На нирки, ендокринні залози, кісткові тканини позитивно впливають лінолева та кремнієва кислоти.
Які вітаміни є в гарбузі
Мало який продукт може позмагатися з гарбузом щодо кількості вітамінів.
- Вітамін A сприяє відновленню ушкоджених тканин, позитивно впливає на щитоподібну та надниркову залози;
- B1 важливий для хорошої пам’яті та гарного настрою;
- B2 стимулює продукування енергії у всіх системах і органах;
- C захищає від токсинів, профілактує атеросклероз, контролює холестерин і має антиракові властивості;
- D тримає в нормі кальцій в крові і сприяє передачі нервових імпульсів;
- E запобігає розвитку запальних процесів і різноманітних хвороб, тому називається «вітаміном молодості»;
- PP є незамінним для нервової системи, а також підтримки серцево-судинної;
- T – досить рідкісний вітамін, який ефективно спалює жирові відкладення;
- K допомагає згортанню крові.
Кому не можна їсти гарбуз
При всій користі гарбуз з обережністю слід вживати людям, які страждають на цукровий діабет, адже ягода містить багато цукру. Також страви з гарбуза не підходять особам, які схильні до кишкових колік або мають інші проблеми з травленням.
Читайте також: