Середа, 23 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниВід цих схем голова йде обертом: навіщо хмельницьким прокурорам фіктивна інвалідність ...

Від цих схем голова йде обертом: навіщо хмельницьким прокурорам фіктивна інвалідність (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
На початку жовтня стався гучний корупційний скандал, до якого потрапили голова обласної МСЕК, голова обласного управління Пенсійного фонду, а згодом і місцеві прокурори. Було виявлено підозрілий факт – 61 прокурор на Хмельниччині має групу інвалідності. Навіщо ж прокурорам інвалідність? Існує кілька версій, хоча одна одній не заважає.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Скільки заробляють прокурори?
  • Яка пенсія у прокурорів?
  • Яку пенсію по інвалідності отримують прокурори?
  • На які пільги мають право прокурори?

Корупційний скандал на Хмельниччині

4 жовтня Державне бюро розслідувань повідомило про розкриття схеми незаконного збагачення, до якої були залучені Тетяна Крупа та її син. Тетяна Крупа була головною лікаркою Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та залишається депутаткою обласної ради. Її син Олександр Крупа очолював головне управління Пенсійного фонду в Хмельницькій області. Чиновницю та її сина підозрюють в організації схеми з незаконного оформлення інвалідності для чоловіків, які намагалися уникнути військової служби. Під час обшуків у них виявили майже 6 мільйонів доларів готівкою в різних валютах. Також у робочому кабінеті керівниці МСЕК виявили низку підроблених медичних документів, списки “ухилянтів” із прізвищами та фіктивними діагнозами.  

Правоохоронці не лише знайшли готівкові гроші, а і з’ясували, що сім’я Крупи має кілька десятків об’єктів нерухомості як в Україні, так і за кордоном, мають готельно-ресторанний комплекс, 9 елітних автомобілів, рахунки у закордонних банках тощо. І далеко не все із переліченого було задекларовано.  

Навіщо прокурорам інвалідність

В ході розслідування було виявлено ще один підозрілий факт: 61 прокурор на Хмельниччині має групу інвалідності. За попередніми даними інвалідність їм допомагала оформлювати саме Тетяна Крупа, якій 7 жовтня суд обрав запобіжний захід і відправив під варту на 60 діб. 

Навіщо ж прокурорам інвалідність? Існує кілька версій, хоча одна одній не заважає. Згідно із законодавством про працю, люди з інвалідністю мають перевагу під час працевлаштування і переміщення з посади на посаду, їх значно складніше звільнити чи перевести на роботу, наприклад, до іншого регіону. 

Раніше ми писали, що українці отримають по дві пенсії.

Як зазначив журналіст Юрій Бутусов, “свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру у найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю”. Втім, до Пенсійного фонду тут претензій набагато менше, якщо пенсія оформлювалася на підставі легальних, на перший погляд, довідок про інвалідність.    

Плюсами в оформленні інвалідності можуть бути й інші речі: 

  • Наприклад, хтось з родичів прокурора може оформити догляд за ним і таким чином отримати відстрочку від мобілізації. 
  • Також з інвалідністю легше виїхати за кордон під час воєнного стану. 

Втім, самі прокурори та без того мають бронь. До того ж попередня перевірка показала, що 80% прокурорів Хмельницької області, які мають інвалідність, оформили її до початку повномасштабного вторгнення. Тому очевидними залишаються кар’єрні та пенсійні пільги.  

Скільки заробляють прокурори

Працівники прокуратури мають право на пенсію незалежно від віку за наявності 25 років вислуги років. Якщо ж вислуги лише 15 років, але загальний стаж становить від 30 до 35 років, то жінки мають право піти на пенсію в 55 років, а чоловіки – в 57 років відповідно. 

Пенсія прокурорам призначається в розмірі 60% від їхньої зарплати. І треба розуміти, що ці зарплати немаленькі, як для пересічного українця. Наразі посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Щоправда, держбюджет на 2024 рік передбачає для визначення прокурорських окладів прожитковий мінімум на рівні лише 1 600 грн. Але і при такому розкладі найменший оклад прокурора становить 40 тисяч грн. А якщо це прокуратура вищого рівня або вища посада, то оклад може бути значно більшим. Зверху до окладу додаються надбавки та премії. Є також можливість додатково отримувати матеріальну допомогу. 

Яка пенсія у прокурора

Отже, 60% від такої зарплати – це гарантовано максимальна пенсія, що на сьогодні не може перевищувати 23 610 грн. Це 10 прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність. На прокурорів таке обмеження також розповсюджується, необмежені пенсії призначають лише суддям. 

Раніше ми писали, що дехто з пенсіонерів отримуватиме не менше як 8 000 гривень.

Є ще одна важлива умова – якщо прокурор вже має право на пенсію, але продовжує працювати, то поки він не звільниться, пенсія виплачується на загальних підставах, як звичайна пенсія за віком і тільки після звільнення вона перераховується на більш вигідних умовах за нормами Закону “Про прокуратуру”. Втім, враховуючи непогані оклади, і звичайна пенсія за віком у прокурора може бути гарна. Відповідно до статистики Пенсійного фонду, станом на 2023 рік в Україні було близько 6000 тисяч пенсіонерів-прокурорів, середній розмір пенсії яких перевищив 22 тисячі грн. Це означає, що фактично всі такі особи отримують пенсію близьку до максимальної. 

Яку пенсію по інвалідності отримують прокурори

Відомо, що прокурори Хмельниччини масово оформлювали саме II групу інвалідності та це не схоже на збіг. Яку саме пенсію призначили прокурорам, визнаним особами з інвалідністю I або II групи, на які пільги вони мають право, та що буде далі дивиться у новому відео на Youtube-каналі “На пенсії”.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нові можливості у віці, старшому за 55 років – як легко знайти роботу чи відкрити бізнес (відео)

Повернути частину пенсії: кого з українців зобов’яжуть це зробити (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні