Вівторок, 15 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЛегендарна шипшина: чим корисна червона ягода дикої троянди

Легендарна шипшина: чим корисна червона ягода дикої троянди

Этот материал также доступен на русском языке
Хто не чув про шипшину? Усі знають про його цілющу силу. Сьогодні ми докладніше розповімо про його лікувальні властивості та застосування.

Шипшина собача* – високий (1,5—2,5 м) кущ родини розових. Цвіте у травні — червні. Росте по всій території України по схилах, узліссях, уздовж доріг та на пустищах як бур’ян.

Чим корисна шипшина

Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.

Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечника.

Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, у випадку бронхіальної астми, при лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло).

Як використовують шипшину

  • Як жовчогінний засіб шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу.
  • Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв.
  • Сироп із водного згущеного екстракту плодів шипшини — холосас призначають при холециститі і гепатиті.
  • Із насіння шипшини виготовляють олію, яку використовують як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти, стоматити), при пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікроклізм — при неспецифічному виразковому коліті.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2—3 рази на день до їди.
  • Холосас – по 1 чайній ложці 2—3 рази на день, дітям — по чверті чайної ложки 2—3 рази на день.

Як заготовити шипшину?

Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

*У давнину коріння цієї рослини вважалося засобом від укусу шалених собак.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні