Субота, 5 Жовтня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно збирати врожай у жовтні, - корисні поради садівників

Як правильно збирати врожай у жовтні, – корисні поради садівників

Этот материал также доступен на русском языке
Жовтень — це перехідний місяць між літом і зимою. У цей період ще триває збір урожаю (в першій половині місяця) і вже розпочинається підготовка саду до зимівлі (в другій половині). Саме зараз закладається фундамент для успішного наступного сезону.

Раніше ми писали, що треба зробити перед першими морозами.

На початку жовтня слід розпочати зі збору пізніх зимових сортів яблук і груш. Збирати фрукти варто лише в суху погоду, одразу укладаючи їх у ящики для зберігання. Щоб подовжити термін їх зберігання, кожен плід слід обгорнути пергаментом або паперовою серветкою. Це допоможе уникнути поширення гнилі між фруктами. Не поспішайте зносити ящики з плодами в підвал – краще почекати на холодну погоду і зберігати їх спочатку в сараї.

У першій половині жовтня також варто збирати чорноплідну горобину, з якої готують варення, джеми або соки. Останніми з дерев зривають плоди айви, яка дозріває приблизно в середині місяця. Важливо пам’ятати, що айва, яблука і груші погано переносять морози нижче -6°C, після яких вони вже не придатні до тривалого зберігання.

Не забудьте і про виноград. Пізні сорти столового винограду збирають на початку жовтня до перших заморозків. Якщо ви хочете сушити виноград для зимового споживання, грона можна підвісити в сухому підвалі на мотузці. Важливо не допускати низьких температур, оскільки виноград починає псуватись вже при -3°C.

Після перших заморозків у другій половині жовтня необхідно обробити яблуні та груші 5-відсотковим розчином сечовини для профілактики парші. Завершивши обприскування, можна переходити до побілки стовбурів дерев. Для цього використовують розчин вапна або водоемульсійну фарбу. Хоча побілка дерев часто проводиться навесні, осіння обробка більш ефективна, оскільки захищає дерева від сонячних опіків у лютому та березні.

Жовтень — також ідеальний час для придбання саджанців. У цей період вигідно купувати посадковий матеріал. Доглядаючи за своїм садом, ви вкладаєте в нього частинку своєї душі, і він віддячить вам красою та врожаєм.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні