П’ятниця, 4 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДеякі українці втратять право на спадщину — кого торкнеться

Деякі українці втратять право на спадщину — кого торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
З початку запровадження в Україні військового стану спадкові правовідносини зазнали суттєвих змін. Які норми закону залишилися без зміни та що нового, читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми писали, що пенсію можна отримати у спадок.

Відповідно до законодавства України, для отримання спадщини необхідно протягом шести місяців звернутися до нотаріуса, а у сільських населених пунктах до уповноваженої посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування та написати необхідну заяву. Якщо спадкоємець проживав зі спадкодавцем на момент відкриття спадщини, то він автоматично вважається таким, що його прийняв, за умови, що не відмовився від неї протягом шести місяців.

Якщо спадкоємець не проживав постійно зі спадкодавцем, він зобов’язаний протягом шести місяців подати заяву про прийняття спадщини. Якщо спадкоємець не подав заяву у зазначений термін, він вважається таким, що відмовився від спадщини і не братиме участі в її отриманні з іншими спадкоємцями.

У разі письмової згоди інших спадкоємців, той, хто пропустив строк, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або до сільської адміністрації за місцем відкриття спадщини. Якщо терміни було пропущено, то спадок буде розділено між усіма спадкоємцями на загальних підставах.

Важливі зміни

Однак через запровадження в Україні військового стану Уряд запровадив зміни до термінів прийняття спадщини. Відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану строки для ухвалення спадщини або відмови від її ухвалення зупиняються.

Тобто, якщо спадкоємець не встиг прийняти спадщину до 24 лютого 2022 року і шестимісячний строк не закінчився цього дня, він може звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом періоду, на який у державі введено військовий стан, а також після його скасування протягом строку, що залишався станом на 24 лютого 2022 року встановлених шести місяців.

Якщо смерть спадкодавця настала після 24 лютого 2022 року в період дії військового стану, то згідно з Постановою КМУ № 164 від 28.02.2022 року шестимісячний термін прийняття спадщини почнеться після закінчення або скасування військового стану.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні