Субота, 28 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниПовернути частину пенсії: кого з українців зобов’яжуть це зробити (відео)

Повернути частину пенсії: кого з українців зобов’яжуть це зробити (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
В деяких випадках і без того маленьку пенсію можуть урізати. Інколи Пенсійний фонд нараховує переплату та зобов'язує пенсіонерів її погасити. Буває, що йдеться про суму у тисячі гривень.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Чому Пенсійний фонд може утримати частину пенсії?
  • Чи законні дії Пенсійного фонду в таких випадках?
  • Як пенсія того, хто працює, відрізняється від пенсії непрацюючого пенсіонера?

Про конкретний такий випадок повідомив редакції нашого видання пенсіонер з Прикарпаття Іван Васильович. Він вийшов на пенсію за віком у 2019 році. А в поточному році звернувся до Центру зайнятості для пошуку роботи. Йому запропонували поїхати до Покровська у Донецької області на оборонно-фортифікаційні роботи. Врешті-решт Іван Васильович пропрацював лише 10 днів. Це було у квітні поточного року. У зв’язку з посиленням обстрілів бригада розпалася і чоловік поїхав додому. Згодом з’ясувалося, що Пенсійний фонд  його оштрафував і має стягнути 3 000 грн. Вказали, що ця переплата утворилася з квітня по серпень включно. Хоча людина працювала лише неповний місяць у квітні та надала довідку з місця роботи за той час. 

Раніше ми писали, що в Україні анонсували суттєве підвищення пенсій.

Чому Пенсійний фонд може утримати частину пенсії

Нагадаємо, що пенсіонер зобов’язаний повідомляти до Пенсійного фонду про факт працевлаштування. Адже в деяких випадках пенсія тих, хто продовжує працювати, може бути меншою, ніж тих, хто вже звільнився.  

Відповідно до статті 50 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання роботодавцем недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку. Розмір відрахування  не може бути більшим, ніж 20% від щомісячного розміру пенсії.

Отже, людина свого часу не повідомила до Пенсійного фонду, що працевлаштувалася. Через це утворилася переплата, яку запропонували повернути добровільно. Інакше переплату на суму понад 3 000 грн будуть стягувати щомісяця з пенсії до повного погашення. Це не є штрафом – це сума надмірно виплаченої пенсії, тобто різниця між пенсією працюючою і непрацюючої людини. 

Раніше ми писали, чи правильно нараховують пенсію.

Що робити, якщо пенсію утримують

Єдине, що можна зробити в цій ситуації – довести, що чоловік працював лише у квітні. Так чи інакше в Пенсійному фонді є дані про сплату страхових внесків за відповідний період. Те що переплату виявили лише у серпні не означає, що з людини потрібно її вираховувати за всі 5 місяців з моменту працевлаштування. 

Можливо, там ще не розібралися і довідка, яку надав пенсіонер з місця роботи допоможе перерахувати суму стягнення і суттєво її зменшити. 

Зрештою в цьому випадку все зроблено за законом. Така практика в Пенсійному фонді існує багато років і спирається на чинне законодавство.    

В яких випадках відрізняється пенсія тих, хто працює і хто не працює розповідає в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Звертайся – не звертайся: коли безглуздо робити перерахунок пенсії (відео)

Щоб вам обов’язково відповіли: як пенсіонеру правильно звернутися до Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні