Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДачаЦі кущі неодмінно потрібно обрізати у вересні, якщо хочете хороший урожай наступного...

Ці кущі неодмінно потрібно обрізати у вересні, якщо хочете хороший урожай наступного року

Этот материал также доступен на русском языке
Обрізання кущів у вересні – гарантія чудового врожаю наступного року. Розповідаємо, що саме треба обрізати та як це зробити правильно.

Обрізання – важливий обов’язковий етап догляду за кущами. Тому якщо хочете, щоб ваші кущі приносили хороший урожай, робіть обрізку вчасно та правильно. Багато агрономів радять віддавати перевагу осінньому обрізанню перед весняним, тому готуйте садові інструменти — і вперед.

Раніше ми розповідали, як правильно обрізати малину у серпні і чим після цього потрібно підгодувати кущі.

Чим осіннє обрізання кущів корисніше за весняну

Навесні ягідні чагарники прокидаються, як тільки починає сходити сніг, тому провести обрізання потрібно встигнути дуже рано. Якщо цього не зробити, кущі почнуть втрачати сік і витрачати всі сили на загоєння ранок. Тому краще віддати перевагу осінньому обрізанню.

Як правильно проводити обрізання кущів

Пам’ятайте, що осіннє обрізання кущів варто проводити не раніше кінця вересня, інакше можна спровокувати зростання чагарника і нові пагони можуть не пережити зиму.

Під час робіт використовуйте садові інструменти, розмір яких повинен відповідати товщині гілки, що зрізається. Усі інструменти перед використанням потрібно очистити та заточити.

Обрізайте гілки дуже акуратно, щоб не пошкодити сусідні гілки. Правильний зріз повинен бути рівним і гладким, без шорсткості.

Довгі пагони потрібно вкоротити врівень до інших, слабкі або хворі обрізати під корінь, а зламані — до першої здорової нирки.

Які кущі потрібно обрізати у вересні

Малина. Восени потрібно обрізати пагони малини, які плодоносили цього сезону. Обрізання потрібно проводити прямо на рівні ґрунту. Ремонтантну малину краще зрізати восени одразу після того, як зібрали всі плоди.

Чорна смородина. Обрізання чорної смородини потрібно проводити не раніше, ніж кущу виповниться п’ять років.Обрізати необхідно буде гілки, які добре плодоносили цього сезону.

Ожина. Обрізка ожини не має особливостей, тому можна просто обрізати всі гілки, що заважають.

Порічки. Плодові бруньки на порічках формуються в основному на верхівках однорічних гілочок — їх не рекомендується видаляти. Щороку найкраще залишати 3-4 нових міцних гілок — вони поступово заміщатимуть усі гілки, які підлягатимуть осінньому обрізанню.

Аґрус. Під час прирічки аґрусу залиште кілька гілок різного віку (максимальний час зростання однієї такої гілки не повинен перевищувати шести років). Також укоротіть верхівки – це покращить якість плодів. Однак пам’ятайте, що однорічні пагони аґрусу зрізати та вкорочувати не рекомендується.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні