Чому варення може зацукруватися
У процесі тривалого зберігання в банках із варенням або джемом може кристалізуватися цукор. Це може статися з двох причин:
- порушення рецептури (кількість цукру вища за норму),
- порушення технології (варення варилося довше, ніж потрібно);
- порушення закорковування (недостатньо щільно закриті кришки).
Раніше ми писали, як приготувати вдома справжній квас із Бородінського хліба.
Щоб уберегти особливо цінні заготівля, краще зберігати їх у холодильнику, але навіть у цьому разі важливо герметично закривати банки.
Зацукроване варення можна “реанімувати”. Для цього потрібно розігріти його в посудині з водою. Зробити це можна:
- у мікрохвильовці,
- у духовці,
- на плиті.
Але після такої процедури варення може знову зацукруватися, тому краще використати його якомога швидше.
Чому варення може запліснявіти
Перш за все, варто розібратися з причинами того, чому в банках із варенням з’явилася цвіль. Причин може бути кілька:
- погано вимита тара,
- порушення рецептури та технології,
- надмірний прошарок повітря між варенням і кришкою,
- порушення правил зберігання.
Найчастіше така проблема виникає через помилку під час закорковування.
Якщо в процесі закривання банки були гарячими, це створює умови для утворення конденсату, який стане гарним ґрунтом для розвитку цвілі. Важливо пам’ятати, що закатувати потрібно тільки остиглі банки з варенням.
Пліснява також може з’явиться в тому разі, якщо варення було розлито в мокрі банки. У цьому разі концентрація цукру зменшується, що сприяє розмноженню мікробів.
Вас також можуть зацікавити новини:
Якби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія маленька (відео)
Держава допоможе українцям поставити сонячні панелі: що пропонує уряд (відео)