Насамперед, варто відзначити, що білі баклажани – це гібриди, які виведені із звичайних синіх баклажанів, щоб покращити смакові якості.
Раніше ми розповідали, які рослини не можна садити поряд з баклажанами.
Незважаючи на те, що білі баклажани досить смачні і позбавлені гіркоти, все ж таки відмовлятися від звичних «синеньких» не варто. Останні характеризуються наявністю у своєму складі антоціану, завдяки якому колір плодів виходить синьо-фіолетовим.
Антоціани сприяють виведенню з організму холестерину, мають антисептичні та антибактеріальні властивості.
Традиційний фіолетовий баклажан, дозріваючи, накопичує соланін – речовина, що надає м’якоті гіркоти.
Вважається, що сорти-«альбіноси» у міру дозрівання накопичують соланін у мінімальних кількостях, тому смак їхньої м’якоті ніжніший і нагадує гриби. До того ж у них менша кількість та розмір насіння, а також дуже тонка шкірка.
Наша порада – обов’язково знайдіть місце на грядках і для білих баклажанів, і для фіолетових. Білі – для смаку, а сині – для здоров’я. Хоча перед приготуванням сині баклажани краще вимочити або засолити на кілька хвилин, щоб прибрати гіркоту.