Зазвичай, терміни збирання врожаю моркви залежать від кліматичних умов, зовнішнього вигляду коренеплоду та сорту.
Сорти у свою чергу поділяються на:
- ранні – дозрівають через 60-90 днів після сходу;
- середньостиглі – дозрівають через 100-130 днів після появи сходів;
- пізньостиглі – дозрівають через 130-150 днів.
Ось саме пізньостиглі і підходять для тривалого зберігання. Така морква може лежати до нового врожаю.
Ранньостиглі сорти прибирають з грядок у червні, вони ідеально підходять для літнього споживання. Середньостиглу моркву викопують у липні-серпні, а пізньостиглу – перед заморозками.
Пізні сорти моркви овочівники рекомендують викопувати тоді, коли температура навколишнього повітря опуститься до позначки близько 5°С. Але постарайтеся це зробити до перших заморозків, бо якщо коренеплоди «прихопить» мороз, то вони почнуть загнивати і про жодне зберігання моркви не може бути й мови.
Також по самій моркві можна визначити, коли її потрібно збирати. Якщо нижнє листя почало жовтіти і сохнути, значить, час збирати врожай.
Як потрібно правильно викопувати моркву?
Що потрібно зробити перед викопуванням коренеплодів, щоб морква довго зберігалася:
- за 20-30 днів до збирання врожаю потрібно перестати поливати грядки;
- викопують моркву ввечері в сухий день;
- з пухкого ґрунту діставати моркву краще руками, а якщо ґрунт на ділянці важкий чи сухий – то вилами;
- не залишайте бадилля, його потрібно відразу видаляти;
- після викопування на 1-2 години потрібно залишити коренеплоди на грядці, щоб вони підсохли, якщо на них є бруд, приберіть його руками, для тривалого зберігання моркву краще не мити.