Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВесна в Україні буде аномальна - синоптики здивували новим прогнозом

Весна в Україні буде аномальна – синоптики здивували новим прогнозом

Этот материал также доступен на русском языке
Ще трохи і ми попрощаємось із зимою, яка цього року була просто аномально теплою. А січень виявився одним із найтепліших за період інструментальних спостережень. Середня за місяць температура повітря в січні була на 1-5 градусів вище за кліматичну норму, а в Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6 ⁰С і більше.

Про це інформує Укргідрометцентр із посиланням на кандидата географічних наук, заввідділом прикладної метеорології та кліматології УкрДМІ ДСНС України НАН Віру Балабух, яка зазначає, що йдеться про нову кліматичну норму 1991-2020 років.

Якщо оцінювати погодні умови щодо 1961-1990 рр., то середні за місяць аномалії будуть більшими ще на 2-3 градуси.

У той же час, добові аномалії температури нерідко досягали 10-15 градусів.

Тобто, в окремі дні січня температура повітря була такою, якою зазвичай спостерігається в листопаді, або навіть жовтні“, – пояснила вчена.

Причина такої аномально-теплої погоди – зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, та особливості атмосферної циркуляції, що спостерігалися у північній півкулі.

Але поступово Ла-Нінья втрачає свою інтенсивність і вже на початку літа Південне коливання може перейти в позитивну фазу – Ель-Ніньйо, яка зумовлюватиме інші процеси в північній півкулі.

Однак, як каже Віра Балабух, незважаючи на зменшення інтенсивності Ла-Нінья, його вплив на глобальну атмосферну циркуляцію зберігатиметься до кінця лютого та на початку весни, тому останній місяць зими також може бути на 2-3 градуси теплішим порівняно з кліматичною нормою.

За оцінками Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США та Європейського центру середньострокових прогнозів, весна в Україні очікується теплою. Середня за сезон температура повітря може бути вищою за норму на 1-2 градуси. Такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури повітря.

І температура повітря в лютому та березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів, припускає Віра Балабух, додаючи, що стратосферне потепління, яке зараз почало розвиватися, може посилити меридіональну циркуляцію атмосфери та сприятиме затокам арктичного повітря з півночі, північного заходу та сходу. у першій половині весни.

Прогноз погоди на весну 2023

Народний синоптик Станіслав Щедрін вважає, що весна в Україні буде дуже ранньою.

В останню декаду лютого в Україні очікуються -3…+3 вночі та до +4…+9 вдень, при цьому буде волого. Березень розпочнеться з потепління. Температура буде в межах +9…+11, на заході країни повітря прогріється до +10…+13. Опадів буде небагато, а сонця побільшає.

“Така погода в Україні протримається і другу декаду місяця. Наприкінці березня побільшає хмар, але ще сильніше потеплішає. На заході та півдні можуть бути періоди, коли температура сягатиме +14….+18 градусів, – додав Щедрін.

А ось на початку квітня в Україні похолодає.

Зокрема, у Карпатах можливий сніг, а на решті території України – перші весняні зливи та грози. Але вже з другої декади місяця по всій країні розпочнеться тенденція майже літньої погоди.

Температура все частіше буде на рівні +15…+20 градусів. Періодично будуть зливи, подекуди з грозами. Також до кінця квітня буде вітряно“, – прогнозує Щедрін.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні