У народі мати-й-мачуха застосовується для лікування різних захворювань з часів античності. Використовується вона і в рамках офіційної медицини у складі грудних та потогінних препаратів.
А як ще можна вживати цю рослину?
1. При кашлі.
3 столові ложки листя на 2 склянки води, кип’ятити до випаровування половини рідини, процідити. Приймати по 1 столовій ложці кожні 2-3 години.
2. При запальних процесах у шлунку, кишечнику, сечовому міхурі, ниркових захворюваннях.
20 г листя або квіткових кошиків настояти в 1 л окропу. Приймати по 0,5 склянки 4 десь у день.
3. При бронхіті.
Свіжий сік рослини приймати по 1 столовій ложці 4-6 разів на день.
4. При запаленні верхніх дихальних шляхів.
15 г сухих суцвіть на 1 склянку окропу, наполягати 30-40 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці 6-8 разів на день.
5. При виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки.
2 столові ложки збору листя мати-і-мачухи, кропиви дводомної, подорожника великого, трави звіробою продірявленого, хвоща польового в рівних співвідношеннях на 3 склянки окропу, наполягати 2 години, процідити. Приймати по 1/3-1/2 склянки за 40 хвилин до їди 3 десь у день.
6. При холецистит, жовчнокам’яної хвороби.
2 столові ложки збору з листя мати-й-мачухи, квіток безсмертника жовтого, трави цикорію звичайного, хвоща польового в рівному співвідношенні на 3 склянки води кип’ятити 5 хвилин, наполягати 1 годину, процідити. Приймати по 1/3-1/2 склянки 3 десь у день 30-40 хвилин до їжі.
З книги «Здравушка»