Паляниця – це хліб із пшеничного борошна, за формою – плескатий, округлий, як правило, з характерним «козирком» з кірки зверху, утвореним завдяки надрізу перед випічкою.
Найменування пов’язують з тим, що зазвичай свіжовпечені паляниці в Україні нанизували на кіл, яким знімали їх з пода.
Паляниця вважалася святковою стравою (тоді як хліб для повсякденного вживання випікався з житнього борошна). У неврожайні роки паляниці випікали з домішкою ячмінного борошна, висівок.
Складові:
- пшеничне борошно – 400 г,
- сухі дріжджі – 1,5 чайної ложки,
- вода – 250 мл
- сіль – 1 чайна ложка,
- цукор – 1 столова ложка.
Як готувати?
- Для опари потрібно змішати борошно (1-2 столові ложки із загальної кількості) із сухими дріжджами. Додати 200 мл теплої води і добре розмішати.
- Опару накрити і залишити у теплому місці на 2-3 години. Поверхня тіста має покритися бульбашками.
- До опари додайте борошно, яке залишилося. Візьміть 50 мл теплої води і розчиніть у ній цукор та сіль. А потім додайте у тісто.
- Тісто потрібно добре вимішати до однорідного стану – воно має стати гладким. З тіста зліпити кулю, злегка змастити її олією.
- Накрити тісто і залишити в теплі доти, доки куля не збільшиться приблизно вдвічі.
- Тісто ще раз сформувати в кулю, покласти на змащене олією і посипане борошном деко. Залишити ще на годину. Зробити надріз.
- Випікати 45-60 хвилин у нагрітій до 190-200 градусів духовці. У духовку бажано поставити ємність із водою.
- Готова паляниця має рум’яний колір і, якщо по ній постукати, видає глухий звук.