7 квітня православні християни відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці, велике церковне свято, що належить до двонадесятих, тобто дванадцяти найважливіших після Великодня свят у православ’ї.
Зараз віруючі дотримуються Великого посту, одного з найсуворіших, який покликаний привести людей до смирення перед святом Великодня. І Благовіщення саме той день, коли дозволено їсти рибу.
Ми розповімо, якими рибними стравами можна себе порадувати цього дня, якщо вже дозволено офіційно.
Рибні січники на Благовіщення 2022
Січеники – це національне українське блюдо і відрізняється воно від котлет тим, що рибу (або м’ясо) для них рубають ножем, що дає іншу структуру та смак.
Інгредієнти:
600-700 г філе сома (1 невеликий сом)
100 мл оцту
1 велика цибулина
1 середня морква
1л. води
1 яйце
1 ст. л. борошна
3-4 ст. л. панірувальних сухарів
сіль та перець за смаком
Січоники можна приготувати із сирої риби, але якщо заздалегідь відварити її в бульйоні зі спеціями, це надасть страві аромату. А у виборі спецій – обмежень немає: вибирайте, що вам до смаку.
Сома випатрати, видалити зябра, ретельно помити і нарубати великими шматками. Потім перекласти в сотейник, залити водою, додати оцет, цибулю та моркву. Після закипання варити 2-3 хвилини і залишити охолоджуватися в бульйоні.
Як риба охолоне – порубати її у фарш ножем, видаливши кісточки. Додати яйце та борошно, посолити та поперчити. Вимішати фарш, сформувати котлетки та запанувати у сухарях. Далі – діяти до смаку. Січеники можна смажити в олії на сковороді, а можна запекти в духовці. Запікати їх слід за 180 градусів близько 10 хвилин. Подавати з будь-яким соусом та гарніром за смаком.
Запечена скумбрія до 7 квітня
Ця риба має свій власний неповторний смак, а запікання в духовці допоможе уникнути поширення сильного рибного аромату по всій кухні. Зараз скумбрія продається повністю замороженою. Тож головне – правильно її розморозити. Найпростіший спосіб – просто залишити її у холодильнику на 12 годин. Якщо терміни горять, покладіть її в холодну воду в герметичному пакеті.
Інгредієнти:
3 скумбрії
500 г червоної цибулі (6-8 шт.)
3 зубчики часнику
5 ст. л. оливкової олії (або будь-якої рослинної)
6 ст. л. винного оцту (або 1-2 ст. л. столового оцту 9%)
сіль та перець за смаком
Рибу після розморожування варто ретельно почистити, інакше вона гірчитиме: ніяких слідів нутрощів, або крові. Очистіть цибулю, наріжте півкільцями. Підсмажте його в маслі, поки він не стане м’яким, але не засмаженим. Додайте часник і влийте винний оцет, якщо винного немає – додайте 1-2 ст. л. звичайного столового оцту 9%. Випарюйте винний оцет, туша цибуля ще приблизно 2 хвилини.
Перекладіть цибулю у форму для запікання, зверху – скумбрію черевцями вниз, посипте сіллю та перцем. Накрийте зверху фольгою та відправляйте рибу в духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Благовіщенська юшка з коропа
Юшку можна варити з будь-якої риби, але зі свіжої річкової це вже класика. Можна варити юшку і без рису, але тоді варто збільшити кількість картоплі. Також замість рису можна взяти пшоно, або ячку.
Інгредієнти:
350 г коропа
4 картоплини
150 г рису
1 морквина
1 цибулина
Лавровий лист, запашний перець горошком, сіль та перець за смаком
Рибу добре помийте, очистіть від луски і випатрайте. Голову обов’язково залиште, з риб’ячою головою бульйон виходить наварити, тільки видаліть зябра. Карпа розріжте на великі порційні шматки. Моркву поріжте соломкою, цибулю – дрібно поріжте, а рис промийте. Картопля можна порізати, як заманеться, на смак це не вплине.
Приготовлені рис та овочі покладіть у каструлю, залийте водою. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння бульйон. Варіть близько 20 хвилин на слабкому вогні. Потім покладіть у каструлю з овочами коропа. Коли бульйон закипить, зніміть з нього піну шумівкою, додайте у юшку лавровий лист, горошини перцю, посоліть і поперчіть до смаку. Варіть юшку на повільному вогні ще близько 20 хвилин. А потім вимикайте вогонь і дайте вусі ще хвилин 15. Подавайте гарячою, прикрасивши свіжою зеленню.