У народі свято назвали “Аврамій Овчар”, “Анастасія Овечниця”.
Історія свята
Наші предки вірили, що свята Анастасія допомагає в роботі з вовняною пряжею, дбає про баранів і овець, а також про вівчарів, про тих, хто з вовни пряде вовняні нитки, валяє валянки, шиє теплий одяг, виробляє сукно тощо.
11 листопада у південних регіонах України закінчували стригти овець. Ще цього дня вирушали до церкви, щоби помолитися покровительці вівчарів – святій Анастасії. Вівчарів цього дня частували гостинцями, бажали їм міцного здоров’я та довгого життя.
Жінки цього дня пекли смачні пироги та частували ними пастухів. Вірили, що завдяки цьому вони краще стежитимуть за стадом.
Найголовнішим частуванням цього дня був овечий або козячий сир. Без нього святковий стіл вважався бідним.
Прикмети на погоду
- Якщо вовки виходять на поля, буде неврожайний рік та посуха.
- Туман цього дня – до скорих морозів.
- Дуже кричать ворони – зима буде холодна.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, пам’ять яких святих вшановують 9 листопада.