Вторник, 16 апреля, 2024
ГлавнаяНовостиРіздвяна історія юного крокодила

Різдвяна історія юного крокодила

Молодий алігатор втратив хвост і був приречений. Але сталося диво...

Молодий 9-річний алігатор на ім’я Стаббс, який живе в штаті Арізона, вступив у бій з більшою та досвідченою рептилією.

Хвіст

Як відомо, алігатори не гидують канібалізмом, тому, молодого конкурента, ймовірно, просто захотіли з’їсти, але Стаббс, що відчайдушно опирався, зміг вирватися з пащі. Щоправда, він отримав страшну для будь-якого алігатора травму — втратив свого хвоста.

Хвіст грає ключову роль життя цих рептилій, оскільки дозволяє їм плавати, служачи своєрідним веслом. Без хвоста алігатор може лише безпорадно перебирати у воді лапами, залишаючись дома або у разі плаваючи по колу.

Таким чином, він не може влаштовувати засідки на своїх жертв і дуже втрачає в швидкості кидка. І, звичайно, рано чи пізно такий алігатор стане ізгоєм серед інших рептилій і здохне з голоду.

Браконьєри та «щасливий квиток»

Якось у місця проживання Стаббса нагрянули браконьєри, які закинули його та 35 інших алігаторів у кузов своєї машини з метою продажу на чорному ринку цінної шкіри. Але тваринам пощастило: дорогою їх звільнили члени місцевої герпетологічної спільноти, які вирішили відвезли рептилій до місцевого зооцентру, в якому проживають близько 1500 інших плазунів.

Можна сказати, що алігатор справді витягнув щасливий квиток — група докторів зооцентру не лише назвала його Стаббсом, а й вирішила виготовити йому індивідуальний хвіст-протез, який знову повернув би рептилії здатність плавати та утримувати напрямок у воді.

Новий хвіст для Стаббса

Зробити це виявилося досить складно, фахівцям довелося навіть задіяти систему з відеокамер та датчиків, які склали модель рухів тварини, а також обчислити центр тяжкості алігатора. Щоб штучний хвіст був максимально схожий на справжній, його виготовляли на приклад іншого 9-річного алігатора, що має схожі зі Стаббсом параметри.

Через деякий час хвіст-протез із латексу та силікону був готовий. Тепер щоразу, перед тим, як алігатор йде у воду, зоолог приєднує до його задньої частини протез. Вся процедура займає не більше п’яти хвилин, після чого тварина як ні в чому не бувало плаває у водоймі разом з іншими рептиліями, нічим не відрізняючись від них за поведінкою та рухом.

Друге народження

Фахівці були здивовані, як легко та швидко Стаббс прийняв свій новий штучний хвіст та навчився зберігати напрямок руху. За весь час використання він жодного разу не намагався скинути його, отже, він справді сприймає протез як частину свого організм

Наразі фахівці центру стурбовані таким питанням: оскільки Стаббс продовжує зростати, незабаром йому знадобиться новий збільшений протез. За підрахунками, за все життя алігатор необхідно буде виготовити кілька десятків протезів.

Враховуючи, що кожен із них коштує кілька тисяч доларів, ініціатива може обернутися великими видатками. Втім, кому як не людині допомагати іншим живим істотам, якщо для цього є всі можливості?

З мережі

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине