No menu items!
Пятница, 3 мая, 2024
ГлавнаяНовостиЯк підготувати житло до можливого обстрілу?

Як підготувати житло до можливого обстрілу?

Російські загарбники не шкодують нікого та обстрілюють навіть житлові квартали. Людям не завжди вдається вчасно потрапити до бомбосховища

Багато хто вважає за краще переживати обстріли у власному будинку, вважаючи, що там і стіни допоможуть. Як же у такому разі убезпечити своє житло за можливого обстрілу?

Заклеюємо вікна правильно

Більшість вікон-склопакетів, які стоять у наших будинках, не мають ударостійкого скла, тобто вони не загартовані і при ударній хвилі можуть розлетітися на великі гострі уламки, які не менш небезпечні, ніж снаряди. Тому одним із найнебезпечніших місць у квартирі під час обстрілу вважається кімната з вікнами або місце поряд з ними.

Якщо ви підозрюєте, що обстріл вам доведеться переживати в квартирі, насамперед заздалегідь заклейте вікна скотчем або будівельною стрічкою хрест-навхрест, літерою «х». Потім наклейте додаткові смуги у формі прямого хреста – так, щоб у результаті «малюнок» зі скотчу на склі нагадував велику сніжинку. Чим більші розміри вікна, тим більше смужок вам потрібно наклеїти. В ідеалі для більшої міцності скла можна заклеїти з обох боків. І нехай вас це не турбує: прозорий скотч не завадить сонячному світлу проникати у квартиру.

Каністра з водою може врятувати життя

Жителі українських міст, які зазнали жорстокого обстрілу загарбників, виробили свої способи захисту житла. Наприклад, харків’яни поділилися своїм практичним досвідом, як при обстрілі вберегти вікна, щоб шибки не вибило ударною хвилею.

Відкрийте вікна повністю та щільно прикрийте їх, але не замикайте. На підвіконня впритул до стулки поставте дві п’яти або шестилітрові пластикові каністри з водою і добре притисніть ними стулки вікна до рами.

Зверніть увагу: там, де вікно кріпиться до рами, ставити каністру не потрібно.

Якщо ви зробите все правильно, вибухова хвиля тільки відчинить вікно і скла залишаться цілими. Ну а пластикові каністри, навіть якщо впадуть на підлогу, не розіб’ються. Потім поверніть все на місце, щоб захистити вікна при можливому наступному обстрілі.

Зверніть увагу: предмет, яким ви підпиратимете вікно, повинен бути не надто, але досить важким, щоб утримувати вікно закритим. У жодному разі не можна використовувати скляні, керамічні чи металеві предмети.

Домашнє «притулок» готуємо заздалегідь

При обстрілі також можна використовувати дверцята меблів, зокрема шаф, як щити та закривати ними вікна. Дверцята потрібно прикрутити до рами вікна там, де це можливо, всередині або зовні. Якщо у вас є жорсткий щит, прикріпіть його на вікно.

Килими, які лежать на підлозі або висять на стінах, краще прибрати – якщо виникне пожежа, суха пряжа загориться насамперед. Те саме стосується всіх швидкозаймистих предметів.

У ванній або туалеті, які вважаються найбільш захищеним місцем, влаштуйте заздалегідь імпровізований притулок. Приготуйте все необхідне, а також винесіть звідти скляні та металеві предмети. Двері цих приміщень можна захистити ватними матрацами.

Не забувайте тримати під рукою аптечку з необхідними медикаментами та документи. А найголовніше, зберігайте спокій та довіртеся українській армії.

Нагадаємо, ми розповідали, що брати із собою цивільним особам в автомашину і що не варто за військового стану.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине