No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЯк зберегти саджанці до садіння

Як зберегти саджанці до садіння

Традиційно саджанці плодових дерев і ягідних кущів продаються з відкритою кореневою системою, а це значить, що їхнє коріння вразливе і його благополуччя залежить від умов навколишнього середовища. Якщо погода волога, дощова, то коренева система висушується менше, а якщо суха і вітряна — то вона знаходиться в екстремальній ситуації. Для успішної приживлюваності і гарного росту придбаних […]

Традиційно саджанці плодових дерев і ягідних кущів продаються з відкритою кореневою системою, а це значить, що їхнє коріння вразливе і його благополуччя залежить від умов навколишнього середовища. Якщо погода волога, дощова, то коренева система висушується менше, а якщо суха і вітряна — то вона знаходиться в екстремальній ситуації.

Для успішної приживлюваності і гарного росту придбаних молодих саджанців важливо пам’ятати кілька простих правил їх зберігання.

Найкращий спосіб зберігання придбаного саджанця — зберігання з прикопаним вологою землею корінням.

Якщо придбаний саджанець немає можливості прикопати в землю, а доводиться зберігати його в сараї, гаражі або на балконі до виїзду на дачу, то кореневу систему можна поставити у відро або іншу велику ємність і засипати вологим піском, землею, торфом або тирсою. Такий режим для коренів буде цілком комфортним, і рослина благополучно дочекається переїзду на нове місце проживання.

У разі, якщо з якихось причин немає можливості засипати кореневу систему вологим піском або іншими підручними вологими матеріалами, то коріння саджанців акуратно опускають в поліетиленовий пакет і зволожують вже в пакеті за допомогою оприскувача. Іноді, для кращого збереження вологи коріння попередньо загортають у вологу ганчірку, а потім кладуть у пакет. Цей спосіб не підходить для тривалого зберігання саджанців, але дуже може виручити, якщо варто виграти кілька днів.

Саджанці, придбані восени для весняного садіння, рекомендується обов’язково прикопати в землю. Перед прикопуванням на кожному саджанці прикріплюють назву сорту, а для страхування ще і креслять в робочому блокноті садівника план розміщення прикопаних сортів. На садовій ділянці, у напрямку із заходу на схід риють яму або траншею глибиною 40-50 см, шириною на дні 60 см, по верху – 80 см. Південну сторону ями роблять похилою, північну — прямовисною; землю викидають на південну сторону ями. На похилій стороні ями розкладають саджанці на відстані 10-20 см один від іншого і засипають вологою рихлою землею, яку копають з північного боку траншеї, стежать, щоб між корінням не було порожнечі. Якщо земля недостатньо волога, то неповністю засипану траншею рясно поливають водою, досипають землю і злегка ущільнюють. В мерзлу землю саджанці прикопувати не можна.

Тетяна Ляшенко, садівник-експериментатор, м. Первомайськ Миколаївської області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине