No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаПідвищуємо імунітет: як я готую цілющий бальзам

Підвищуємо імунітет: як я готую цілющий бальзам

Як зміцнити імунітет і підняти життєвий тонус? Все просто – треба дослухатися до природи і користуватися її благами. Ця історія почалася в 90-ті роки минулого століття. Друзі запросили нас в гості і пригостили лікером, тільки не магазинним, а виготовленим власноруч з 3-4 видів ягід, спирту і цукру у пропорції 1:1:1. Цей напій мав лікувальні властивості, […]

Як зміцнити імунітет і підняти життєвий тонус? Все просто – треба дослухатися до природи і користуватися її благами. Ця історія почалася в 90-ті роки минулого століття. Друзі запросили нас в гості і пригостили лікером, тільки не магазинним, а виготовленим власноруч з 3-4 видів ягід, спирту і цукру у пропорції 1:1:1. Цей напій мав лікувальні властивості, тому я вирішив приготувати щось подібне.

    

Починав з лікеру

Скориставшись рецептом, почав виготовляти лікер з 5 видів ягід. Якість такого напою з року в рік ставала кращою, і в кінцевому варіанті він поєднав у собі 12-15 видів ягід. Проте я хотів приготувати бальзам. Спочатку, наскільки це було можливо, ознайомився з технологією виготовлення Ризького бальзаму і нашого Прикарпатського (Бальзам Княгинин). Звичайно, кожен виробник не розкриє повний склад своєї продукції і процес її виготовлення, проте отриманої інформації мені було вдосталь, аби почати.

Наступним етапом був підбір корисних рослин і ягід, які б істотно впливали на підвищення імунітету, а ще, надавали бальзаму приємний смак і аромат. З ягодами я визначився швидко. До складу мого бальзаму увійшли плоди вишні, суниці, полуниці, смородини, порічки, аґрусу, малини (червоної, жовтої, чорної), ожини безколючкової, шовковиці.

З травами і прянощами було значно складніше. Кожного року їхній склад зазнавав змін і тільки методом спроб і помилок можна було добиватися покращення якості бальзаму, а сам процес, точніше технологія виготовлення, тривав більше 10 років і у кінцевому результаті цілющий напій поповнився такими рослинами як глід, собача кропива, горіх волоський воскової стиглості, звіробій, троянда дамаська, валеріана, золотий корінь, китайський лимонник, калина, годжі, ехінацея, липа.

Не менш важливим питанням була екологічність рослин — жодних обробок хімічними препаратами та іншими отруйними речовинами. Тому на моїй дачній ділянці благополучно прописалися китайський лимонник, ожина безколючкова (8 сортів), чорна малина Кумберленд, годжі. Тобто усі складники я вирощую власноруч.

Звісно, при виготовленні бальзаму ви можете використовувати рослини, які вам більше імпонують, проте я зупинився на вище згаданих. І зараз розповім чому.

    

Цілющі властивості рослин

Почну з ожини. Її чорні ягідки – справжня знахідка для тих, хто дбає про своє здоров’я. Вони нормалізують тиск, очищають судини, виводять солі важких металів і радіонуклідів з організму.

Малина Кумберленд — високоврожайна і стійка проти хвороб. Має унікальні протипухлинні властивості. В ній міститься величезна кількість антиоксидантів, які і допомагають боротися з раковими клітинами, а ще, активізують імунну систему.

Ехінацея – це біологічний стимулятор і лікар. В якості лікарської сировини використовують всі частини рослини: корені, стебла та листя, суцвіття і насіння. Препарати з ехінацеї мають високу імуностимулюючу дію і допомагають у профілактиці та лікуванні хронічних захворювань органів дихання, як засіб підвищення аутогенної стійкості проти всіх видів інфекції. Також ехінацея – надійний помічник у боротьбі з простудними захворюваннями.

Китайський лимонник — це не лише приваблива декоративна плодоносна ліана з червоними стиглими ягодами, але й дуже цінна лікарська рослина. Він покращує діяльність головного мозку, стимулює дихальну і серцево-судинну системи, стабілізує тиск (ягоди його підвищують, а пагони, навпаки, знижують). Темно-червоний сік з ягід лимоннику надає напоям незвичайний аромат і специфічний смак. Препарати виготовлені на основі китайського лимонника підвищують розумову і фізичну працездатність, активізують моторну і секреторну функції органів травлення, покращують обмін речовин, зменшують концентрацію цукру в крові.

Ягоди годжі у Китаї прийнято називати ягодами довголіття. Ця рослина з унікальними лікарськими властивостями все частіше поселяється в наших садах.

Годжі як імуностимулятор і природний антидепресант бере участь у профілактиці і лікуванні ряду захворювань: попереджає підвищення артеріального тиску, робить стінки судин більш еластичними і міцнішими, нормалізує сон, підвищує вміст тестостерону в крові, підсилюючи тим самим лібідо у чоловіків і жінок, а також зменшує рівень цукру в крові.

Глід – рослина відома з давніх часів. Смак у ягід звичайний, проте вони – справжня комора корисних речовин. У народній медицині використовуються не тільки плоди, а й квітки, листя і кора.

Глід допомагає у лікуванні центральної нервової системи і захворювань серця. Особливістю його плодів є те, що вони підвищують рівень кисню в мозкових клітинах, тобто покращують мозковий кровообіг, нормалізують обмін речовин, знімають головні болі, поліпшують роботу кишківника і печінки.

Усі ці рослини створили ансамбль з 25 компонентів, які надали Бальзаму ІБМ (перші літери прізвища, ім’я та по батькові автора) сортового аромату, з дуже приємним смаком чорної смородини, стиглої вишні, медових ноток липи, запаху дамаської троянди з довгим і яскравим післясмаком.

Бальзам зміцнює і підвищує імунітет, що особливо актуально зараз, коли весь світ вразила пандемія коронавірусу. Звісно, він не панацея, проте допоможе зберегти здоров’я.

За бажання такий цілющий бальзам зможе виготовити кожен, варто лише запастися терпінням. Для його приготування вам знадобляться усього три складники: ягоди і трави, цукор і спирт. До речі, як показала практика, найкраще використовувати граппу (італійську самогонку) — продукт перегонки виноградного вина, що істотно впливає на якість продукту.

Богдан Іванічок, виноградар-винороб, садівник, м. Івано-Франківськ

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине