No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧим корисна екзотична азиміна

Чим корисна екзотична азиміна

На території України 20-річні дерева азиміни виростають заввишки до 7 м. Крона варіює від округлої, яйцеподібної, широкопірамідальної до вузькопірамідальної. Цвіте азиміна у віці 5-6 років в кінці квітня – на початку травня, тривалість цвітіння 2-4 тижні. Листочки починають розпускатися в другій половині періоду цвітіння. Темно-каштанові великі квітки, розміром 4-6 см мають своєрідний запах м’яса, чим […]

На території України 20-річні дерева азиміни виростають заввишки до 7 м. Крона варіює від округлої, яйцеподібної, широкопірамідальної до вузькопірамідальної. Цвіте азиміна у віці 5-6 років в кінці квітня – на початку травня, тривалість цвітіння 2-4 тижні. Листочки починають розпускатися в другій половині періоду цвітіння. Темно-каштанові великі квітки, розміром 4-6 см мають своєрідний запах м’яса, чим приваблюють мух і жуків для свого запилення. Рослина однодомна, перехресно запилюється, тому необхідна посадка не менше двох дерев.

З кожної квітки формується супліддя з 2-4 повноцінними плодами циліндричної форми, довжиною від 5 до 6 см, діаметром від 3 до 7 см, масою від 50 до 300 г. Плід — багатонасінна ягода світло-зеленого кольору. Насіння велике, сплюснуте, коричневого кольору. Залежно від розмірів плоду насіння буває від 1 до 8 штук. У великих плодах насіння розташоване в два ряди по довжині плоду. Дозрівання — друга декада вересня — початок жовтня. М’якоть плоду жовтувато-кремова, масляниста з яскраво вираженим ананасово-суничним або ванільним ароматом.

Цінність плодів в тому, що вони містять багато елементів і сполук, необхідних для нормального функціонування людського організму. В них є до 10% сахарози, 3% фруктози, вітаміни А, С, жири, білки, амінокислоти, високий вміст пектинів (до 2%), солі калію, магнію, кальцію, заліза, фосфору. В цілому за вмістом амінокислот, мінералів, вітамінів і за калорійністю плоди азиміни істотно перевершують цитрусові, виноград, персик і яблука.

Плоди азиміни містять речовину ацетогенін, що підвищує захисні властивості імунної системи людини, оберігає клітини від руйнівного впливу вільних радикалів. Тобто м’якоть плоду — високоефективний природний антиоксидант.

Також м’якоть має м’яку проносну дію, а чистий сік — глистогінну, інсектицидну. Косметологи запевняють, що маски з м’якоті плоду суттєво покращують стан шкіри обличчя.

Настоянка листя — хороший сечогінний засіб. Мають рацію індійці Північної Америки, які стверджують, що після місяця вживання плодів азиміни органи травлення стають чистими як у немовляти.

Тетяна Ляшенко, м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине