No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаЗахищаємо томати від хвороб

Захищаємо томати від хвороб

Якщо ви хочете отримати хороший урожай томатів, необхідно постійно підтримувати родючість ґрунту. Допоможе звичайнісіньке мульчування. Мульча перегниваючи, стає компостом і збагачує землю органікою. Щоб цей процес проходив швидше, я застосовую розчини ЕМ-препаратів (Байкал ЕМ-1, Сяйво). Обов’язкові підживлення Влітку, в період активного росту рослин, використовую рідкі підживлення. Змінюючи співвідношення окремих видів мікродобрив при підживленні, можна регулювати […]

Якщо ви хочете отримати хороший урожай томатів, необхідно постійно підтримувати родючість ґрунту. Допоможе звичайнісіньке мульчування. Мульча перегниваючи, стає компостом і збагачує землю органікою. Щоб цей процес проходив швидше, я застосовую розчини ЕМ-препаратів (Байкал ЕМ-1, Сяйво).

Обов’язкові підживлення

Влітку, в період активного росту рослин, використовую рідкі підживлення. Змінюючи співвідношення окремих видів мікродобрив при підживленні, можна регулювати розвиток рослин. Починаю підгодовувати розсаду через тиждень після того як вона приживеться і закінчую, коли рослини досягнуть останнього дроту. Підгодовую пташиним послідом в поєднанні з мікродобривами. Пташиний (курячий) послід закладаю в бочку до половини її обсягу і заливаю водою доверху. Через добу, як тільки добриво розмокне і його можна розмішати, розчин придатний для підгодівлі. Бродіння чекати не потрібно, нехай воно проходить в ґрунті. Крім того, в ґрунті затримується аміак, який під час бродіння в бочці випаровується.

Склад мікродобрив, які використовуються для комплексного підживлення рослин: Гумісол — 1 л, мікродобриво Ефект — 0,5 л, кальцієва селітра — 20 г, Сеньйор-помідор — 1 упаковка, Крісталон — 25 г, Кеміра квіткове — 50 г, гумат — 50 г. Усі компоненти змішую і розчиняю в 3 л води. Для підгодівлі використовую робочий розчин (2 ст. ложки приготованої суміші, 1 л курячого посліду і 0,5 г борної кислоти на 10 л води), виливаючи під корінь кожної рослини 6-8 л. Всі кореневі підживлення поєдную з поливом, а позакореневі — проводжу за необхідності, поєднуючи їх з обробкою рослин проти хвороб.

Мої улюблені 4 сорти

У зв’язку з розгулом фітофтори в останні роки я не ризикую і висаджую тільки свої улюблені чотири сорти, які відносно стійкі проти цієї підступної хвороби.

Іннеса. Ранньостиглий дуже врожайний сорт. Плоди транспортабельні, округлі, правильної форми, темно-вишневого кольору, великі, масою 300-400 г (окремі до 600 г), відмінного смаку, м’якоть щільної консистенції.

Ювілейний професора В. Н. Христюка. Плоди за формою нагадують гігантську «сливку» помаранчевого кольору, масою 300-400 г (окремі до 500 г), гарного смаку, м’ясисті, з щільною ніжною м’якоттю.

Перцеподібні. Дуже врожайні, плоди транспортабельні, середнього розміру, гарного смаку, ідеально підходять для переробки.

Де-Барао. Цей сорт — один з найбільш стійких проти фітофторозу. Його плоди за формою нагадують «сливку» червоного кольору, масою 80-110 г, дуже щільні і лежкі, прекрасно зберігають форму в соліннях і маринадах.

Захист від фітофторозу

Виростити томати, дотримуючись тієї чи іншої технології, — не така вже й складна справа, а от захистити їх від фітофторозу виявилося не під силу багатьом городникам. Сьогодні в умовах зміни клімату і забруднення ґрунту боротьба з фітофторозом набуває першочергового значення. Починати її слід з протруювання насіння і вирощування здорової розсади. Посадка, підживлення, хороший догляд за рослинами, мульчування, установка опор і підв’язування кущів — все це підпорядковано єдиній, найголовнішій меті — боротьбі проти фітофторозу. Дуже важливо своєчасно попередити хворобу, не дати їй поширитися. Як правило, великою помилкою городників є те, що головні зусилля в боротьбі проти фітофторозу вони направляють на хворі рослини і не вживають заходів для знищення збудника фітофтори в ґрунті.

Збудник хвороби зимує в землі на рослинних рештках. З настанням тепла створюються сприятливі умови для його розвитку. Спори гриба проростають, інфікують рослини і знову разом з рослинними залишками потрапляють в ґрунт. Такий життєвий цикл у фітофтори і багатьох інших грибних хвороб. Саме тому «голий» ґрунт під рослинами, нижнє листя яких постійно забризкуються брудом, — основне джерело поширення фітофторозу. Використання мульчі, як було зазначено вище, і є одним із способів боротьби проти цієї хвороби, а обробка ЕМ-препаратами підвищує імунітет рослин і стимулює загальне оздоровлення ґрунту.

Відомо, що спалах фітофтори припадає, як правило, на липень. Тому не чекаючи перших ознак хвороби, я роблю попереджувальний удар: обриваю все листя до першої кисті, що сформувалася, щоб рослини краще провітрювалися, і обприскую їх спеціальним захисним розчином (50 г хлорокису міді і 1 мл Емістиму-С — на 20 л води).

Через 8 днів обробляю томати препаратом Татту. Своєчасна обробка дозволяє попередити розвиток хвороби, дає гарантію тривалого захисту рослини.

Подальша обробка хімічними препаратами не тільки небажана, але й шкідлива. Тому в процесі вегетації під час збору томатів кожні 10-15 днів обробляю рослини сироваткою (2 л сироватки і 200 г цукру на 10 л води) — молочно-кислі бактерії пригнічують збудника фітофторозу. Сироватку чергую з деревним попелом, в якому містяться мікроелементи, необхідні для нормальної життєдіяльності рослин

В’ячеслав Левенець, вчений агроном, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине