No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЗелене живцювання для початківців

Зелене живцювання для початківців

Літо вже майже настало, а бажану рослину вам так і не вдалося придбати на початку сезону. Проблему отримання потрібного сорту або виду можна спробувати вирішити за допомогою зеленого живцювання.      Максимально насичені вологою Зелений живець — це молодий пагін поточного року з не здерев’янілою або напів здерев’янілою деревиною, який в боротьбі за життя використовує […]

Літо вже майже настало, а бажану рослину вам так і не вдалося придбати на початку сезону. Проблему отримання потрібного сорту або виду можна спробувати вирішити за допомогою зеленого живцювання.

    

Максимально насичені вологою

Зелений живець — це молодий пагін поточного року з не здерев’янілою або напів здерев’янілою деревиною, який в боротьбі за життя використовує здатність до вкорінення.

Таку здатність мають далеко не всі види рослин, але з ягідників — смородина, аґрус, обліпиха, жимолость їстівна, ожина, виноград, а також деякі сорти і види кісточкових плодових дерев — алича, слива (Ренклод Альтана, Анна Шпет та ін), деякі сорту вишні, черешні. Серед декоративних кущів добре вкорінюються зеленими живцями клематиси, троянди, спірея, кизильник, барбарис, кольвікція, кизильник, дерен, форзиція. Серед багаторічників — хризантема, гортензія, дельфініум, хоста і ін. Серед хвойних — туя західна, ялівець козацький, ялівець віргінський.

Щоб живці були максимально насичені вологою, рекомендується нарізати їх після поливу маточних рослин, рано вранці або в похмуру погоду. Вибирають тільки здорові, міцні пагони. Коли живець вже зрізано, бажано відразу ж приступати до вкорінення. Якщо такої можливості немає, то живці ставлять в ємність з невеликою кількістю води (3-5 см) і накривають поліетиленом або тканиною (для збереження підвищеної вологості повітря), так як первинна втрата вологи є основною причиною невдалих спроб вкорінення зелених живців.

     

Споруджуємо міні-парник

Листя майже зовсім не випаровує вологу, якщо вологість повітря близько 100%. І тому ми поміщаємо наші зелені живці в закритий вологий простір — в міні-парник. Для його виготовлення робимо каркас із дроту або дерев’яних прутів висотою 30-40 см і накриваємо його чистою прозорою плівкою. З одного боку добряче закріплюємо край плівки (можна присипати землею). А три інші сторони герметично притискаємо до землі, яким-небудь вантажем, але так, щоб їх можна було легко підняти для поливу, прополки, провітрювання.

Важливо вибрати правильне місце для парника. Для наших зелених живців треба багато світла, але не палючого сонця. Під прямими сонячними променями опівдні температура під плівкою може піднятися до 60оС і більше — живець просто згорить. Тому треба розташувати парник так, щоб в полуденний час він перебував у тіні великого дерева, що дає розсіяну тінь, а рано вранці в нього заглядало сонце.

Грядка під парник робиться так само, як і при укоріненні здерев’янілих живців. На низ змішуємо легку живильну землю з перегноєм-сипцем або з тирсою, а зверху шар піску 5-8 см. Можна пролити пісок стимулятором росту коренів.

Для невеликої кількості живців підійде розсадний ящик або квітковий горщик, в який вкладено гніт з трикотажної або бавовняної тканини для капілярного поливу. Горщик накриваємо пластиковою пляшкою в якості парничка, ящик — поліетиленовою плівкою на дужках.

     

Які листочки треба видалити?

Живець нарізується довжиною 5-12 см. Нижній зріз роблять на відстані до 5 мм від нижньої пазушної бруньки. На живці видаляють 1-2, 7 нижніх листочка, а верхні, якщо вони великі, зрізають наполовину — це скорочує площу випаровування. Ріжуть живці гострим і чистим секатором, так як живці з пом’ятими і брудними зрізами погано вкорінюються.

Перед посадкою зелений живець борознують до камбію з обох сторін приблизно на 1/4 або 1/3 своєї довжини. Нарізані живці зв’язують у пучок і ставлять в розчин укорінювача на 12-24 години так, щоб листочки, які залишилися, не торкалися рідини. Обробку стимулятором росту рекомендується проводити в темряві і точно витримувати час, вказаний в інструкції. В якості стимуляторів росту можна використовувати гетероауксин, корневин, циркон та ін. Після закінчення обробки ростовими речовинами живці промивають у воді і висаджують.

Відстань між живцями визначають так, щоб листя живців не торкалися один одного. Головне завдання при догляді за висадженими зеленими живцями полягає в тому, щоб в перші тижні наситити повітря і ґрунт вологою, застосовуючи часті обприскування і регулярне зволоження ґрунту при необхідності. А ще треба стежити за тим, щоб листя в жодному разі не приліпилося до плівки, піску або не зліпилося між собою.

Коли живці вкореняться і почнуть рости, можна парник днем відкривати, спочатку на короткий час, а через 2 тижні плівку знімають зовсім, але тоді треба частіше поливати рослини, стежити, щоб пісок на грядці не пересихав.

До осені більша частина саджанців будуть досить міцними і зможуть пережити зиму в парничку з укриттям.

Тетяна Ляшенко, садівник, м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине