No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаОсінній сорт Гала - для високих врожаїв

Осінній сорт Гала — для високих врожаїв

Зараз, коли повним ходом йде сезон весняної посадки дерев, хочеться нагадати садівникам про перевірений роками сорт яблуні – Гала, дерева якого стійкі до посухи. Його солодкі, ароматні плоди підкорили садівників і покупців усього світу. За обсягом продажів цей сорт визнаний світовим лідером 2016 року. Сорт Гала був виведений в Новій Зеландії в 60-х роках ХХ […]

Зараз, коли повним ходом йде сезон весняної посадки дерев, хочеться нагадати садівникам про перевірений роками сорт яблуні – Гала, дерева якого стійкі до посухи. Його солодкі, ароматні плоди підкорили садівників і покупців усього світу. За обсягом продажів цей сорт визнаний світовим лідером 2016 року.

Сорт Гала був виведений в Новій Зеландії в 60-х роках ХХ століття селекцінером Дж. Кіддом, який дав йому французьку назву Гала, що означає урочистий, святковий. Прабатьками сорту були Кідс Оранж і Голден Делішес. Яблука сорту Гала середніх розмірів, одновимірної і округлої форми. На верхівці яблука можлива невелика ребристість. Маса плодів становить 115-145 г, максимум 170 г. Колір шкірки – жовтий, з вертикальними оранжево-червоними смугами. У деяких підвидів сорту Гала червоний рум’янець може повністю покривати поверхню яблука.

Шкірочка плоду глянцева, тонка, але досить міцна.М’якоть світло-жовтого забарвлення, з щільною, гранульованою структуруою. На смак – соковита, кислувато-солодка, хрустка, ламка, з приємним горіхово-карамельним ароматом. За дегустаційною 5-бальною шкалою оцінка смаку яблук дорівнює 4,6 бала.

Це осінній сорт, період знімної стиглості плодів настає на початку вересня. В умовах сховища яблука чудово зберігаються протягом 3-6 місяців.

Плодоносити дерево починає через 3-4 роки після посадки. Дерево, як і у материнського сорту, середньої висоти. Крона широка, конусоподібна, загущеність середня. Формувати крону правильної форми легко.Це дуже врожайний сорт, схильний до перевантаження врожаєм. Квіткові бруньки закладаються на торішніх приростах і дворічних кольчатках. Якщо на початку літа не нормувати кількість зав’язі, то яблуня буде плодоносити не щороку. Як один з варіантів, нормування врожайності досвідчені садівники рекомендують проводити укорочення однорічних пагонів.

Яблуня Гала любить сонячні ділянки, родючі ґрунти – чорноземи, суглинки або супіски. Що дуже важливо для нашого регіону, дерево сорту Гала любить сухий ґрунт і помірний полив (молоді саджанці поливають раз на тиждень), дорослі дерева – при тривалій посусі. Удобрюють дерево навесні щорічно або через рік комплексними мінеральними і органічними добривами із закладенням в ґрунт.

Тетяна Ляшенко, садівник, м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине