No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧим зайнятися садівнику в лютому

Чим зайнятися садівнику в лютому

На вулиці – лютий. Останній місяць зими. Цьогоріч вона видалась не надто холодною. Стовпчики термометра не опускалися в моєму місті нижче -10оС. Порівняно з іншими роками зимових сонячних днів було набагато більше. То чому б не зайнятись висаджуванням деяких рослин в контейнери, вирощуванням вітамінної зелені на підвіконні? В цей час можна висадити в лотки цибулю, […]

На вулиці – лютий. Останній місяць зими. Цьогоріч вона видалась не надто холодною. Стовпчики термометра не опускалися в моєму місті нижче -10оС. Порівняно з іншими роками зимових сонячних днів було набагато більше. То чому б не зайнятись висаджуванням деяких рослин в контейнери, вирощуванням вітамінної зелені на підвіконні? В цей час можна висадити в лотки цибулю, посіяти крес-салат та інші пряні культури.

Багато своїх рослин через відсутність вільного місця в будинку тримаю в темному і холодному підвалі. Гарно і без втрат там зимують цитрусові, фейхоа, лавр, картопляне дерево, гранат, маклюра, пасифлори, інжири і багато інших рослин, які використовую для озеленення саду і квітника.

У лютому можна перевалювати інжир в більші контейнери. Стан спокою цієї субтропічної рослини триває 2-3 місяці. То чому б не потішити себе, посадивши і виставивши на підвіконня контейнер з фіговим деревцем? Тим більше, що дуже часто плоди у нього виростають швидше за листя, а це буде додатковим приводом для гарного настрою.

Для кращого вкорінення і приживлення я майже завжди використовую «мінітепличку», в цій якості добре зарекомендував себе звичайнісінький поліетиленовий прозорий пакет. Таким чином ми створюємо своєрідний мікроклімат і саджанець швидше починає вегетацію.

Також зараз саме час зайнятись пророщуванням живців інжиру та чубуків винограду. Якщо забули поставити на стратифікацію кісточкові, волоські горіхи і фундук, поспішайте. А для настільного щеплення окремих рослин, в тому числі інжиру, лютий-березень – ідеальна пора.

В якості підщепи вибираю саджанці із гарним приростом деревини і мичкуватим розгалуженим корінням, яке вкорочую до 10-15 см. Хто має навики щеплення фруктових дерев, то великих труднощів у вас не виникатиме.

Після проведеної операції щеплений саджанець інжиру висаджуємо у контейнер відповідно до розмірів коріння і добре проливаємо відстояною водою. Для кращого і швидшого приживлення я завжди обладную мінітепличку. Через 2-3 тижні рослина починає вегетацію. Поступово можна зняти тепличку і поставити інжир на підвіконня. До кінця квітня – початку травня готові сформовані рослини після попередньої адаптації виносимо у сад, де залишаємо до осені. При бажанні у травні-червні можна висадити їх на постійне місце.

Богдан Гаморак, садівник-експериментатор, м. Тлумач Івано-франківської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине