No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧорний кмин оздоровлює весь організм

Чорний кмин оздоровлює весь організм

Споконвіків наші пращури для лікування багатьох хвороб використовували лікарські рослини. Трав’яні збори не лише лікують, але й попереджують виникнення захворювань. Довготривале вживання багатьох лікарських рослин може стати надійною запорукою нашого здоров’я. Ось чому я пропоную ознайомитися з лікарською рослиною, яка має великі лікувальні властивості, а головне, що її можна з успіхом виростити в домашніх умовах. […]

Споконвіків наші пращури для лікування багатьох хвороб використовували лікарські рослини. Трав’яні збори не лише лікують, але й попереджують виникнення захворювань. Довготривале вживання багатьох лікарських рослин може стати надійною запорукою нашого здоров’я. Ось чому я пропоную ознайомитися з лікарською рослиною, яка має великі лікувальні властивості, а головне, що її можна з успіхом виростити в домашніх умовах. Це — чорний кмин, який ще називають калінджі, чорнушкою, нігелою.

    

Як вирощувати калінджі?

Виорану восени чи напровесні ділянку, як земля трохи підсохне, вирівнюємо граблями і маркером робимо рівчаки завглибшки 4-5 см, з міжряддями 25 см і висіваємо насіння. Загортаємо його і вже за 10-15 днів з’являються вруна. Якщо рослини зійшли густо, то їх потрібно прорідити, так щоб між врунами було 12-15 см відстані.

Особливого догляду рослина не потребує, лише іноді при нестачі вологи треба полити, а також прополювати від бур’янів. Уже в третій декаді травня — на початку червня калінджі зацвітає білими, синіми, блакитними квітками, ділянка виглядає наче клумба – замилуєшся. З рясних квіточок на кожній рослині утворюються насіннєві коробочки, в яких достигає багато насіння, воно схоже на насіння цибулі чорнушки, але дрібніше.

За весь час вирощування кмину, а це більше 20 років, жодних шкідників і хвороб на рослинах не помічав. А тому і обробляти хімічними препаратами не потрібно. Таким чином, рослина виростає екологічно чистою. А вже в серпні секатором зрізаю стебла на простирадло, заношу в хату для дозрівання насіння на 3-4 дні. Стигле насіння при струшуванні стебел торохтить, от тоді я його і обмолочую, використовуючи для цього невелчику палицю. Провіяне від сторонніх домішок насіння (сухого листя, дрібних часток коробочок) засипаю у скляні банки і накриваю капроновими кришками для зберігання. В одному грамі насіння 300-330 насінин, які зберігають схожість протягом 4-5 років.

Використовують насіння калінджі по-різному. Я, наприклад, подрібнюю його на кавомолці, змішую з меленою корицею і медом у пропорції 1:1:1, додаю 1 чайну ложку суміші у склянку кефіру і випиваю перед сном. Цей простий рецепт нормалізує тиск.

Чорний кмин також благотворно впливає на серцевий ритм, знімає тахікардію, брадикардію, стенокардію. Для цього щодня на сніданок треба їсти вітамінний салат. Готується він так: потерти на тертушці дві великі морквини (100-150 г), додати пів чайної ложки меленого калінджі, пів чайної ложки меленої кориці та склянку сметани, добряче перемішати і смакувати.

      

Містить вітамін молодості

Можна додавати мелене насіння калінджі в тісто при випіканні хліба, пиріжків, посипати ним салати, каші. Так чи інакше калінджі втамовує спрагу, знімає нервову напругу, має очищувальну і антисептичну дію, упорядковує діяльність нирок та печінки. Він підвищує фізичну витривалість і підсилює імунну систему, а тому його варто вживати людям з ослабленим імунітетом, особливо літнім.

Насіння кмину насичене вітамінами і мінералами, особливо багато в ньому вітаміну Е – вітаміну молодості. В ньому є холін, що регулює рівень холестерину, а також пантотенова кислота, яка відновлює клітини й поліпшує пам’ять, що, в свою чергу, позитивно впливає на розумові процеси. А також знеболює, заряджає оптимізмом, продовжує молодість, запобігає злоякісним новоутворенням, сприяє травленню, підвищує працездатність, нормалізує тиск, полегшує перебіг застудних захворювань, а також дає змогу позбутися головних і суглобних болів, особливо у людей пенсійного та передпенсійного віку. Упевнений, що знайдуться люди, які після прочитаного подумають, навіщо заморочуватися з вирощуванням чорного кмину, якщо зараз в аптеках безліч ліків синтетичного походження від будь-яких хвороб.

Так їх багато, проте і коштують вони не дешево, іноді доводиться віддати пів пенсії. А часто-густо буває: гроші залишили в аптеці, а результату від тих пігулок — нуль. Крім того всі ці препарати мають побічні дії. Натомість власноруч вирощені рослини можна вживати без шкоди для здоров’я протягом багатьох років, постійно підтримуючи організм і попереджуючи виникнення різних хвороб.

В минулому 2019 році мені вдалося зібрати достатню кількість насіння калінджі і я готовий поділитися з читачами. Охочим вирощувати цю лікарську рослину вишлю насіння безкоштовно. Єдине прохання: не забувайте вкласти у ваш лист конверт з маркою на 8 грн і зворотною адресою. Вирощуйте, вживайте і будьте здорові!

Іван Шульц, травознай, с. Вільховець, Звенигородський р-н., Черкаська обл. Індекс 20260.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине