No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДача5 причин поганої врожайності смородини та аґрусу

5 причин поганої врожайності смородини та аґрусу

Багатьом садівникам, на жаль, знайома така ситуація. Потужні кущі смородини та аґрусу, які, здавалося б, можуть давати щедрий урожай, формують дуже мало ягід. Причин може бути безліч, проте найбільш поширені – усього п’ять. 1. Неглибока (поверхнева) посадка Причина, за якою смородина і аґрус не утворюють молодих пагонів, – поверхнева посадка. Приріст з’являється з бруньок на […]

Багатьом садівникам, на жаль, знайома така ситуація. Потужні кущі смородини та аґрусу, які, здавалося б, можуть давати щедрий урожай, формують дуже мало ягід. Причин може бути безліч, проте найбільш поширені – усього п’ять.

1. Неглибока (поверхнева) посадка

Причина, за якою смородина і аґрус не утворюють молодих пагонів, – поверхнева посадка. Приріст з’являється з бруньок на тій частині рослини, яка розташовується в ґрунті. Для формування достатньої кількості молодих пагонів смородину і аґрус при посадці на постійне місце необхідно заглиблювати на 10-15 см.

Якщо висадити рослину не вертикально, а похило до землі, кількість пагонів з підземних бруньок можна збільшити. Всі або майже всі саджанці, висаджені так само неглибоко, як вони росли в шкілці, залишаться на поверхні, тому приросту не буде.

2. Молоді пагони

Помилка – залишати всі молоді пагони. Кущ може утворити багато порослі. При перевантаженні молодих рослин великою кількістю пагонів і ягід приріст не отримує харчування і, як наслідок, його розвиток припиняється. В результаті плодоносні пагони стрімко втрачають продуктивність, а пишний і облиственний кущ майже не дає ягід. У смородини і аґрусу щорічно залишають 2-4 молодих пагона (в залежності від сили росту), а інші видаляють.

Обрізку кущів краще проводити навесні, в травні, видаляючи найбільш слабкі пагони. Тоді рослини зможуть рясно плодоносити більше 10 років.

3. Інфекційний фон на ділянці

Крім того, причиною поганої врожайності смородини і аґрусу може бути високий інфекційний фон на ділянці. Садівники часто намагаються вирощувати ці рослини без використання хімічних засобів захисту. Екологічно чисті ягоди – це, звичайно, добре. І в перші роки життя рослин, поки вони сильні, міцні і не заселені шкідливими організмами, дійсно можна отримувати високий урожай без застосування пестицидів. Але в міру накопичення інфекційного фону рослина все більше витрачає сили на боротьбу за виживання, а не на ріст і плодоношення.

4. Шкідники

Аґрус і смородина особливо сильно страждають від склівки. Цей метелик відкладає яйця в молоді пагони. З яєць з’являються личинки, які харчуються м’якою серцевиною пагонів. Поїдаючи тканини рослини, личинки просуваються до коріння. В результаті порушується провідність судин, і уражені пагони всихають. При сильному зараженні склівкою може загинути значна частина кущів на плантації.

Аби зберегти насадження, необхідно один раз до цвітіння і 1-2 рази після нього обробити кущі сумішшю фунгіциду і інсектициду широкого спектру дії.

5. Агротехніка

Ну і, звичайно ж, врожайність залежить від рівня агротехніки. Для отримання високого врожаю смородини і аґрусу необхідно виконувати повний комплекс агротехнічних заходів: видаляти бур’яни, рихлити ґрунт, боротися зі шкідниками та хворобами, обрізати і формувати кущі, поливати і підгодовувати насадження. Якщо цього не робити, рослини швидко слабшають і з кожним роком все менше плодоносять.

Олег Савейко, садівник, с. Хорішки Козельщинського району Полтавської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине