No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаШарка сливи – біда для кісточкових культур

Шарка сливи – біда для кісточкових культур

Шарка сливи (віспа сливи) є однією з найбільш серйозних хвороб кісточкових плодів. Слово «шарка» в перекладі з болгарської мови означає «кільця» чи «дуги», оскільки саме в цій країні в 1915 році була вперше зареєстрована хвороба сливи, яку потім назвали «віспою». Наприкінці 20-го століття шарка була зафіксована у більшості країн Центральної та Південної Європи. На жаль, […]

Шарка сливи (віспа сливи) є однією з найбільш серйозних хвороб кісточкових плодів. Слово «шарка» в перекладі з болгарської мови означає «кільця» чи «дуги», оскільки саме в цій країні в 1915 році була вперше зареєстрована хвороба сливи, яку потім назвали «віспою». Наприкінці 20-го століття шарка була зафіксована у більшості країн Центральної та Південної Європи. На жаль, в Україні шарка також розповсюджена в тих областях, де вирощують сливу.

Хворобу спричинює вірус Plum pox potyvirus (PPV). Вражаються рослини роду Слива (Prunus). Особливий збиток хвороба завдає абрикосу, персику та сливі, оскільки знижує якість і викликає передчасне опадання плодів. PPV переноситься в польових умовах попелицями, однак головним способом поширення шарки на великі відстані є перевезення інфікованого рослинного садибного матеріалу.

Симптоми шарки можуть проявлятися на листках, пагонах, корі, пелюстках, плодах і кісточках. На листках симптоми особливо чітко помітні у весняний період через 3-4 тижні після цвітіння. Ознаки шарки на листках: хлоротичні плями, кільця, смуги, пожовтіння жилок і навіть деформація листя. Уражені плоди деформовані, мають знебарвлені плями і кільця, розвиток тканини плодів у цих місцях припиняється, утворюються заглибини, які нагадують віспу. В місцях ураження тканина плодів частково відмирає і заповнюється камеддю. Кісточки уражених плодів мають бліді кільця і плями.

Патологічний ефект хвороби проявляється в ослабленні і нерідко загибелі дерев, втраті товарної якості плодів (плоди стають дрібними, гіркими або без смаку), їх достроковому осипанні та зниженні врожайності від 25% до повної втрати.

Поширюється вірус шарки слив із зараженим прищепним та садибним матеріалом, із хворою кореневою паростю, насінням та комахами-переносниками (попелицями). Швидкість передачі хвороби достатньо велика, кількість уражених вірусом рослин може вдвічі збільшуватися за один сезон.

Єдиним методом боротьби з хворобою є обов’язкове знищення уражених дерев шляхом їх викорчовування та спалювання.

Солоденко А., провідний фахівець вірусолог ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія».

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине