No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЛьвів’яни у своєму саду вирощують декоративний чагарник, який цвіте 45 днів

Львів’яни у своєму саду вирощують декоративний чагарник, який цвіте 45 днів

Спірея японська – один з найбільш декоративних видів, що користується у садівників великою популярністю. Цю популярність вона здобула за тривалий період цвітіння (до 45 днів), різноманітність форм і відтінків листя, широку кольорову гаму суцвіть – від сніжно-білого до темно-вишневого.       Бджолам вона до вподоби Спірея японська – це красивий листопадний чагарник, з чарівними […]

Спірея японська – один з найбільш декоративних видів, що користується у садівників великою популярністю. Цю популярність вона здобула за тривалий період цвітіння (до 45 днів), різноманітність форм і відтінків листя, широку кольорову гаму суцвіть – від сніжно-білого до темно-вишневого.

     

Бджолам вона до вподоби

Спірея японська – це красивий листопадний чагарник, з чарівними повстяно-опушеними молодими пагонами. Рослина завезена в Україну в кінці ХІХ ст. з Японії. Висота дорослої спіреї сягає 0,5-1,5 м. Листя довгасто-яйцевидної форми, зверху воно, зазвичай, зелене, а знизу з сизуватим відтінком. Коли листочки розпускаються, вони мають червонуватий відтінок. А восени їх колір змінюється в залежності від сорту – від жовтого і червоного до темно-багряного.

У період цвітіння верхівки молодих пагонів увінчані яскравими красивими квіточками, зібраними в складні, щитковидно-волотисті суцвіття (щитковидно-метельчатые – рос.). Наступного року квітки з’являються на кінцях нових молодих пагонів, а верхівки торішніх підсихають. Зазвичай, один пагін живе 5-7 років, але завдяки рясній кореневій порослі та молодим паросткам, котрі відростають від кореневої шийки, вся рослина в цілому досить довговічна.

Останнім часом спірея японська користується великим попитом у садівників для оформлення ландшафтного дизайну присадибної ділянки. Цьому сприяє не тільки гарний зовнішній вигляд рослини в будь-який час року, але і невибагливість у догляді.

Спірея японська належить до тих рослин, які в ландшафтному дизайні можна вважати універсальними, оскільки їх використання практично безмежне.

Підбираючи рослини спіреї японської для оформлення саду, треба звертати увагу на такі особливості: форма крони; відтінок квіток і тривалість цвітіння; забарвлення листя восени; форма листя; вимоги до умов висадки і вирощування; складність догляду; сумісність з іншими рослинами. Серед безлічі чагарників, які продаються, спірея японська, мабуть, найбільше відповідає всім переліченим вимогам. Крім того, ця рослина – чудовий медонос з фітонцидною активністю під час цвітіння.

     

Цвітуть з весни до пізньої осені

Кущі добре виглядають як на невеликих садових ділянках, так і в солідних заміських маєтках. Підібравши відповідні сорти спіреї японської, можна домогтися прекрасного цвітіння її з весни і до пізньої осені.

Причому колірна гамма буде досить різноманітною. Спірея японська чудово виглядає поруч з невисоким деревом з зеленим листям або іншим (непомітним) чагарником. Класична форма спіреї японської доповнює і підкреслює красу різних трав’янистих композицій.

Акуратно підстрижені спіреї, висаджені під високими листяними деревами, будуть виглядати дуже витонченим доповненням.

Чудово в ландшафтному дизайні саду виглядають кущі спіреї японської, висаджені в якості солітера на зелених газонах, вони привертають до себе увагу яскравим забарвленням квіток і рясним цвітінням.

Окремо варто сказати про використання в ландшафтному дизайні спіреї японської як невисокого живоплоту. Вона добре піддається стрижці і утворює щільну кольорову лінію. Щоб створити таку огорожу, необхідно висадити рослини в шаховому порядку. Відстань між кущами в ряду 0,4-0,5 м, а між рядами – 0,3-0,4 м. Бажані сусіди для спіреї японської – декоративні вишня і слива, калина, бузок, дейція, рододендрони, пурпурні і золотисті барбариси.

Ксенія і Мар’ян Швед, садівники-експериментатори, м Львів.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине