No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧи варто вирощувати годжі?

Чи варто вирощувати годжі?

За однією з легенд годжі – це стародавня назва тибетського племені, жителі якого вирощували цю чудодійну ягоду, щоб стати безсмертними. Назва рослини пов’язана з його східною батьківщиною. Після ряду публікацій до мене стали звертатися читачі з різними запитаннями. Спробую дати вичерпні відповіді.      Які сорти годжі вирощують в Україні В моїй колекції 4 сорти: […]

За однією з легенд годжі – це стародавня назва тибетського племені, жителі якого вирощували цю чудодійну ягоду, щоб стати безсмертними. Назва рослини пов’язана з його східною батьківщиною. Після ряду публікацій до мене стали звертатися читачі з різними запитаннями. Спробую дати вичерпні відповіді.

    

Які сорти годжі вирощують в Україні

В моїй колекції 4 сорти: китайський, тибетський, годжі-1, Світ Амвер. В Україні вирощується більше 10 сортів, які ще недостатньо вивчені.

Годжі китайський має небагато колючок. Листочки в нього видовжені, сіровато-зеленого кольору. Смак ягід приємний, гармонійний. Плоди м’ясисті, світло-оранжевого кольору з ледь помітною гірчинкою, добре підходять для сушіння. Вони дещо більші за розміром, ніж у тибетського годжі. Китайський вступає в плодоношення на 2-3-й рік після посадки і дає хороші врожаї щорічно.

У годжі тибетського ягоди червонувато-оранжевого кольору. Плоди можуть з’явитися навіть у перший рік після посадки, ними можна ласувати з середини вересня і аж до морозів. Ягоди середньої величини.

Годжі-1 виведений китайськими вченими в провінції Нінся. Довжина ягід 2,5 см, вони найсолодші серед усіх сортів. За своїми лікувальними властивостям годжі-1 не має рівних. Ці дивовижні ягоди мають в своєму складі 21 мікроелемент і 18 амінокислот.

Світ Амвер – унікальний сорт, з медово-янтарними ягодами, які характеризуються високим вмістом вітаміну С. Вміст інших макро- і мікроелементів ще достатньо не вивчений, адже сорт вивели китайські селекціонери в 2016 році. Світ Амвер потребує опори, бо може досягти висоти 3 м. В той же час росте дуже швидко – до 1 м за рік. Морозостійкість куща до -29оС.

     

Як діють на організм людини ягоди годжі

Вченими США була розроблена спеціальна шкала для вимірювання в 100 г кількості умовних одиниць антиоксидантів в продуктах харчування. Так, відповідно до цієї шкали в 100 г кукурудзи міститься 400 одиниць антиоксидантів, цибулі – 450, вишні – 670, перцю – 710, винограду – 739, смородини – 2036, годжі – 25300! Крім цього, в ягодах годжі вітаміну С в 500 разів більше, ніж в апельсині, а заліза в 15 разів, ніж у шпинаті.

Ягоди годжі ефективно знижують рівень холестерину і цукру в крові, нормалізують тиск, регулюють роботу серцево-судинної системи.

     

Як споживати годжі в лікувальних цілях?

Слід зазначити, що корисно вживати не лише самі ягоди, а й листочки, гілочки. Останні треба добряче подрібнити і висушити в тіні, а потім додавати в оздоровчі чаї.

Смак таких напоїв покращать м’ята перцева, меліса лимонна, ромашка, чебрець. Чай з годжі треба заварювати не менше 15 хвилин, краще це робити в термосі.

Я особисто щоранку додаю 8-10 висушених ягід в зелений чай. Він бадьорить, піднімає настрій.

Ягоди годжі контролюють апетит, а разом з цим і вагу. Приймайте 20 г сушених ягід вранці і ввечері і отримаєте бажаний результат.

Щоденне вживання ягід годжі (1 ст. ложка) забезпечує організм людини повним набором вітамінів і захищає від онкологічних захворювань.

     

В чому полягає основний догляд за рослинами

В перший рік треба наростити максимально можливу надземну і підземну масу рослини. Годжі можна вирощувати у вигляді куща з 4-5 стовбурами або у вигляді плакучої верби. Другий варіант стане у нагоді садівникам, яким бракує земельної площі. Звертаю увагу, що однорічні пагони, на яких будуть відростати гілочки з ягодами треба обрізати дуже коротко (на 15-20 см).

    

Який спосіб сушіння є найбільш результативним?

За весь період вирощування годжі перепробував кілька варіантів сушіння ягід. Першими були електричні сушарки, від шуму яких боліла голова. А ще, вони добряче намотують кіловати.

Використовував і спеціально виготовлену сушарку на звичайній сільській пічці, але це трудомісткий процес. Необхідно весь час слідкувати за сушінням, переставляти лотки з ягодами і регулювати температуру.

Найкращий варіант, який мені повністю підійшов – це сушіння ягід на сонці в лотках будь-якого розміру. І пересушування не було, і затрат жодних.

Переконатися у тому, що годжі – цінна культура, ви зможете лише на власному досвіді. Але я впевнений, що ви точно не пожалкуєте, що знайшли місце для цієї культури.

Богдан Іванічок, м. Івано-Франківськ. 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине