No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСорти вишні, які дають по 60-70 кг плодів з дерева

Сорти вишні, які дають по 60-70 кг плодів з дерева

Вишня є невід’ємною складовою українського фольклору, символом нашої культури. Згадайте лише в скількох піснях вона згадується. Цю красуню можна зустріти без винятку в кожному садку. Адже вона того варта.       Треба споживати 6 кг на рік Цінність плодів цієї культури полягає у високих технологічних і лікувальних властивостях, а також у смакових якостях. Вони […]

Вишня є невід’ємною складовою українського фольклору, символом нашої культури. Згадайте лише в скількох піснях вона згадується. Цю красуню можна зустріти без винятку в кожному садку. Адже вона того варта.

     

Треба споживати 6 кг на рік

Цінність плодів цієї культури полягає у високих технологічних і лікувальних властивостях, а також у смакових якостях. Вони містять 11,0-22,5% сухих речовин, серед яких переважають цукри (6-17%), органічні кислоти (0,7-1,5%) і вітамін С (15,0-19,5%).

У плодах вишні багато калію (в середньому 256 мг на 10 г м’якоті), є також кальцій, фосфор, натрій, сірка, хлор. А заліза у вишні вдвічі більше, ніж в яблуках. Крім цього, ще є цинк, бор, мідь, марганець, йод, фтор, молібден та інші цінні елементи.

Плоди вишні споживають свіжими, замороженими та засушеними, а також переробляють на варення, джеми, компоти, сиропи, екстракти, наливки, лікери та вина.

Науково обґрунтована норма річного споживання плодів вишні в розрахунку на одну особу становить 6 кг.

Серед кісточкових культур вишня вирізняється найбільшою зимостійкістю (поступається лише яблуні) і менш вимоглива до складу ґрунту. Врожайність в середньому складає 30-40 кг з дерева, а в окремі роки може сягати 60-70 кг.

Більшість сортів вишні добре запилюються сортами черешні. Тому для отримання повноцінних врожаїв рекомендується вирощувати вишню поряд з черешнею або ж саджати кілька сортів вишні.

     

Найкращі сорти в моєму саду

За останні 30 років у світі було виведено близько 200 нових сортів вишні, в т.ч. вітчизняними селекціонерами понад 30. Основну увагу наші вчені зосередили на отриманні сортів, стійких до хвороб та з високими смаковими і товарними якостями.

Хочу поділитися з читачами «Одеського дачника» стислою характеристикою сортів, які я вирощую в своєму саду. Гадаю, ця інформація вам обов’язково знадобиться, адже весняний посадковий сезон не за горами.

Чудо-вишня – сорт ранньосереднього строку достигання. Автор Л.І Тараненко. Зимостійкий, стійкий проти кокомікозу та моніліозу. Урожайність середня – 10-12 кг з дерева. Самобезплідний. Плоди дуже великі (7-9 г), темно-червоні, плоско-округлі, з легким і сухим відривом від плодоніжки, універсального призначення. Кісточка легко відокремлюється від м’якоті. М’якоть темно-червона, соковита. Дегустаційна оцінка – 4,5 бала. Строк достигання 2-3 декада червня, транспортабельність висока.

Шалунья – сорт раннього строку достигання. Зимостійкий, стійкий проти кокомікозу та моніліозу. Урожайність висока – 15-20 кг з дерева. Самобезплідний, плоди великі (5-6 г), темно-червоні, майже чорні, універсального призначення. Кісточка легко відокремлюється. М’якоть темно-червона, ніжна, соковита, з десертним смаком (4,8 бала). Строк достигання – 2-3 декади червня. Транспортабельність висока.

Ігрушка – сорт середнього строку достигання. Зимостікий, стійкий проти грибкових хвороб. Вирізняється високою та стабільною врожайністю (25-35 кг з дерева). Самобезплідний. Кращі запилювачі: Шалунья, черешня Валерій Чкалов, Дончанка та ін. Плоди дуже великі (7,5-8,5 г), одномірні, темно-червоні, універсального призначення. Кісточка легко відокремлюється. М’якоть темно-червона, ніжна, соковита, кисло-солодкого смаку (4,3 бала). Строк достигання – 3 декада червня. Транспортабельність висока.

Всі ці сорти характеризуються найкращою сумісністю з усіма підщепами і в розсаднику забезпечують найбільший вихід стандартних саджанців (на рівні 75-81%).

    

Саджанці без пошкоджень

Посадку вишні краще здійснювати навесні, аніж восени. Тоді саджанці добре приживаються, ростуть і розвиваються, не підмерзає коренева система. Одна умова при цьому – висаджувати потрібно якомога раніше (1 декада квітня).

На саджанцях не повинно бути механічних пошкоджень, стосується це і кореневої системи. Просто вишня має слабку здатність до відновлення і дуже сприятлива до хвороб.

Аби деревце належно розвивалося, варто подбати про правильну посадку. Як мілка, так і глибока себе не оправдовує. У першому випадку дерево може взимку підмерзнути, внаслідок чого буде слабо розвиватись і не даватиме високих урожаїв. При глибокій посадці без будь-якої видимої причини починають засихати гілки, вони обростають мохом і лишайниками, легко уражаються небезпечною хворобою – витіканням камеді. Тому на ці важливі моменти потрібно звертати серйозну увагу.

Посадіть в своєму саду хоч один з перелічених сортів і ви точно не пожалкуєте.

Іван Дзигора, вчений агроном, с. Оникієве Маловисківського району Кіровоградської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине