No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНадійні методи боротьби з колорадським жуком

Надійні методи боротьби з колорадським жуком

Кожному городнику до болю знайома проблема боротьби з колорадським жуком. На початку вегетації овочевих культур побороти шкідника не так складно за допомогою інсектицидів, а от коли мова йде про рослини, які вже сформували врожай, то з хімічними отрутами доведеться пригальмувати. Найбільш актуальна зазначена проблема у вирощуванні такої культури як баклажан. Та якщо дотримуватись певних правил […]

Кожному городнику до болю знайома проблема боротьби з колорадським жуком. На початку вегетації овочевих культур побороти шкідника не так складно за допомогою інсектицидів, а от коли мова йде про рослини, які вже сформували врожай, то з хімічними отрутами доведеться пригальмувати. Найбільш актуальна зазначена проблема у вирощуванні такої культури як баклажан. Та якщо дотримуватись певних правил і володіти елементарними навиками, то виростити добрий врожай і знешкодити «противника» буде цілком можливо.

     

Обираємо сусідів-захисників

По-перше, не варто нехтувати запобіжними заходами. Такі рослини, як чорнобривці, календула, настурція, матіола, окріп та бобові колорадам не до смаку. Тож при садінні томатів та баклажанів треба по периметру грядок висадити вище названі культури.

Добрий результат можна отримати, обприскуючи кущі настоєм пекучого перцю. 100 г перцю подрібнюємо та заливаємо 10 л води і кип’ятимо на невеликому вогні протягом 2 годин. Після того як відвар вистигне, проціджуємо його і додаємо 50 г господарського мила. Суміш для обробки готова.

Стане в нагоді і настій часнику. На 10 л води беремо 200 г подрібненого часнику (можна використовувати і стрілки), додаємо 50 г мила і настоюємо протягом 4 діб. Потім настій проціджуємо і обробляємо рослини.

Настій із часнику відлякує не тільки колорадського жука, а й інших шкідників, таких як плодожерка, гусінь, кліщ, блішки, попелиці.

     

Настої треба чергувати

Настій з лопуха теж ефективний у боротьбі з колорадським жуком. Для цього 3 кг подрібненої зелені лопуха заливаємо 6 л води і тримаємо в темному місці 3 дні, проціджуємо і використовуємо за призначенням.

Також допоможе і гірчиця. 100 г сухої гірчиці заливаємо 100 мл 9%-ого оцту, ретельно перемішуємо і розводимо в 10 л води. Таким розчином обприскують рослини у похмуру погоду.

Здатна «вийти на бій» з ненажерливим шкідником і звичайна харчова сода. Беремо 300 г соди, додаємо таку ж кількість свіжих дріжджів і розчиняємо в 10 л води.

Варто пам’ятати, що обприскування треба проводити у вечірній час або ж у похмуру погоду. Методів боротьби зі шкідником із Колорадо існує чимало, проте важливо враховувати, що їх потрібно чергувати між собою і в жодному разі не зациклюватись на одному, адже шкідники мають здатність адаптуватись, тож найкраща стратегія «дезорієнтувати ворога».

Лілія Харитоненко, овочівник-експериментатор, с. Нова Маківка Рокитнянського району Київської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине