No menu items!
Вторник, 7 мая, 2024
ГлавнаяДачаЯблука-гіганти вагою понад 1 кг

Яблука-гіганти вагою понад 1 кг

З давніх-давен яблуко уособлює спокусу. За Біблією воно символізує заборонений плід, через який Адам і Єва були вигнані з раю. Але так само в стародавній міфології і народних казках яблука асоціюються зі здоров’ям і життєвою силою. Згадайте, як в одній з казок цар посилав своїх синів за молодильними яблуками, котрі повернули йому силу і здоров’я. […]

З давніх-давен яблуко уособлює спокусу. За Біблією воно символізує заборонений плід, через який Адам і Єва були вигнані з раю. Але так само в стародавній міфології і народних казках яблука асоціюються зі здоров’ям і життєвою силою. Згадайте, як в одній з казок цар посилав своїх синів за молодильними яблуками, котрі повернули йому силу і здоров’я. А який садівник не мріє виростити великий урожай та ще й здивувати рідних та знайомих рекордними розмірами плодів? Для цього не потрібно відвідувати семінари з біології, експериментувати з різними хімічними елементами, а просто посадити «підходящий» для цього сорт.

Яблуні з великими плодами — не новина в Україні. З дитинства пам’ятаю, як у багатьох садах росли яблуні з плодами, наче дині. Сорти Апорт, Фунтівка, Книш, Зоря, Рамбура, Виноградка (назви можуть бути народними, але так їх називали в моїй місцевості) та інші радували щорічними врожаями без застосування хімії. На сьогоднішній день багато з цих сортів втрачено. Але про кілька з них, які все ж таки вдалося віднайти, я хочу розповісти читачам.

Апорт — сорт особливих властивостей, має багато клонів, які різняться лише за інтенсивністю забарвлення плодів, але у всіх — яблука величезного розміру, вагою до 500 г і більше.

Суперурожайні, м’якуш кремовий, солодкий, середньої щільності, дуже соковитий, багатого пряного смаку, з прекрасним ароматом. Неосвітлені яблука мають кармінно-червоний колір, а дозрілі на сонці — темно-бордовий. Достигає сорт восени. Апорт невибагливий, стійкий проти хвороб і шкідників. Рекордне яблуко цього сорту було зафіксоване з вагою в 3 кг.

Рамбура — ранній зимовий сорт, стійкий проти хвороб, дерева сильнорослі, морозостійкі. Плоди великі, а в окремі роки дуже великі, вагою від 500 до 700 г, плоскокулясті, ребристі, зелено-жовтого кольору. М’якуш білий, щільний, винно-солодкого смаку. При правильному збиранні і зберіганні плоди можуть пролежати до лютого.

Джумбо Помм — сорт французької селекції. Поєднує в собі велетенський розмір плоду (1 кг), високі смакові якості та невибагливість у вирощуванні. Сорт осіннього строку дозрівання, з червоними соковитими плодами, які можуть зберігатися до Нового року. Вступає у плодоношення з другого року після посадки.

Усім міцного здоров’я та гарних врожаїв!

В’ячеслав Францішко, Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте