Воскресенье, 28 апреля, 2024
ГлавнаяЗдоровьеРаспространено мнение, что у жителей Украины наблюдается нехватка йода и витамина D...

Распространено мнение, что у жителей Украины наблюдается нехватка йода и витамина D — с чем это связано

Вопрос читательницы: "Как проверить, хватает ли организму йода?"

Отвечает эндокринолог Алексей Каминский:

— Сдать анализ крови на белок, который вырабатывается щитовидной железой, — тиреоглобулин. Это маркер йодного дефицита. Не хватает йода — повышается уровень тиреоглобулина.

К сожалению, вся территория Европы, и Украина в том числе, — это зона дефицита йода.

Нужно ли проверять паращитовидные железы? Как это сделать?

— Да, ведь заболевание этих желез встречается даже чаще, чем проблемы со щитовидной железой. Чтобы проверить состояние паращитовидных желез, нужно сдать анализ на уровень паратгормона. Он зависит от витамина D, поэтому нелишне будет определить уровень этого гормона. Поскольку он регулирует кальциевый обмен, то для полноты картины желательно сдать анализ и на ионизированный кальций.

— Прочитала в Интернете, что у подавляющего большинства жителей Украины наблюдается нехватка витамина D. Неужели у нас мало солнца?

— Да. Украина находится в Северном полушарии. Чем севернее регион, тем меньше солнечных дней. Осенью, зимой и весной, то есть три четверти года, мы страдаем от недостатка солнца, а значит, недополучаем витамин D.

Он влияет не только на крепость костей, как считают многие люди. Сердце, нервная, иммунная, эндокринная системы имеют рецепторы, чувствительные к этому витамину: когда его не хватает, происходит сбой в их работе. Например, иммунная система реагирует возникновением аутоиммунных заболеваний. Поэтому нужно регулярно принимать витамин D.

Чому у мешканців України спостерігається нестача йоду та вітаміну D?

Питання читачки: «Як перевірити, чи вистачає організму йоду?»

Відповідає ендокринолог Олексій Камінський:

Здати аналіз крові на білок, що виробляється щитовидною залозою, — тиреоглобулін. Це маркер дефіциту йоду. Бракує йоду — підвищується рівень тиреоглобуліну.

На жаль, вся територія Європи, і Україна, зокрема, — це зона дефіциту йоду.

Чи потрібно перевіряти паращитовидні залози? Як це зробити?

Так, адже захворювання цих залоз зустрічається навіть частіше, ніж проблеми зі щитовидною залозою. Щоб перевірити стан паращитовидних залоз, потрібно здати аналіз на рівень паратгормону. Він залежить від вітаміну D, тому не зайвим буде визначити рівень цього гормону. Оскільки він регулює кальцієвий обмін, то для повноти картини бажано здати аналіз на іонізований кальцій.

Прочитала в Інтернеті, що в переважній більшості українців спостерігається нестача вітаміну D. Невже в нас мало сонця?

— Так. Україна розташована у Північній півкулі. Що північнішим регіон, то менше сонячних днів. Восени, взимку та навесні, тобто три чверті року, ми страждаємо від нестачі сонця, а значить, недоотримуємо вітамін D.

Він впливає не лише на міцність кісток, як вважають багато людей. Серце, нервова, імунна, ендокринна системи мають рецептори, чутливі до цього вітаміну: коли його не вистачає, відбувається збій у їхній роботі. Наприклад, імунна система реагує виникненням аутоімунних захворювань. Тому необхідно регулярно приймати вітамін D.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине